Бугарска обуставила радове на пројекту Јужни ток!

1044660

Бугарски премијер Пламен Орешарски

„Примили смо захтев од Европске комисије, после чега сам наредио да се обуставе радови“- рекао је бугарски премијер Пламен Орешарски.

СОФИЈА, 8. јун / Итар-Тасс /. Бугарска је обуставила радове на пројекту Јужни ток због прекршајног поступка Европске комисије, бугарски премијер Пламен Оресхаррски је изјавио у недељу после састанка са америчким сенаторима.

„Примили смо захтев од Европске комисије, после чега сам наредио да се обуставе радови. Какве ће бити даље акције биће јасно после додатних консултација са Бриселом“, рекао је он.

Русија још није примила никакво званично обавештење из Бугарске о суспензији пројекта Јужни ток, руско министарство енергетике је  у недељу дало изјаву за Итар-Тасс.

Питање се, међутим, може поставити на трипартитном састанку између представника из Русије, Украјине и Европске уније, који ће бити одржан у понедељак у Бриселу, рекао је портпарол министарства.

Пројекат Јужни ток

Гасовод Јужни ток је пројектован тако да преноси руски гас у ЕУ заобилазећи Украјину.

Гас ће се упумпавати у бугарској црноморској луци Варна пре но што продужи копном преко Србије, Мађарске и Словеније, да гасом снабдева Западну Европу преко Италије и Аустрије.

Капацитет гасовода је 63 милијарде кубних метара.

Извор: http://en.itar-tass.com/economy/735322
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп