Самоодбрана Артемовска одбила напад националне гарде Украјине; Украјинска војска поново гранатира место Семјоновка код Славјанска

donjukraj4802154102240

10.40 – Сарадници телевизије „Звезда“, оператер Андреј Сушењков и мајстор тона Антон Малишев, живи су и здрави, објавила је телевизија позивајући се на представника украјинске службе безбедности (СБУ) у Кијеву.

10.00 – Украјински војници поново гранатирали село Семјоновка под Славјанском

Украјински војници су у недељу ујутру поново гранатирали село Семјоновка под Славјанском. Према речима представника народне војске, наводно, током гранатирања, по први пут су коришћени ракетни системи „Град“. Раније, Украјински војска је користила самоходне хаубице.

Са своје стране, први потпредседник самопроглашене Доњецке народне републике Андреј Пургин изјавио је да је становништво већ напустило Семјоновку.

09.45 – Више од 10 хиљада Украјинца у последња 3 месеца напустило је своје домове због борби на истоку Украјине, саопштила је Канцеларија Високог комесаријата УН за избеглице (УНХЦР).

09.10 – Валентина Матвијенко: Свет мора да зна тежину кризе на истоку Украјине

Русија се нада да ће свет сазнати тежину хуманитарне кризе на истоку Украјине, изјавила је председница Савета Федерације Валентина Матвијенко.

Русија се строго придржава правног поља, поступа у складу са нормама међународног права. „Желимо да свет схвати тежину кризе и да постане наш савезник. Засад ми можемо да помажемо избеглицама које прелазе у Русију“, рекла је новинарима Валентина Матвијенко.

08.45 – Андреј Пургин: Двојица несталих посматрача ОЕБС-а налазе се су у Северодоњецку

Двојица несталих у источној Украјини посматрача ОЕБС-а налазе се су у Северодоњецку, саопштио је један од лидера самопроглашене Народне Републике Доњецк Андреј Пургин.

Према његовим речима, представници мисије постали су гаранти да се у граду неће водити оружана борба.

Генерални секретар ОЕБС-а Ламберто Занијер изјавио је раније да су сви посматрачи, који су нестали у Украјини, живи и здрави.

07.00 – Руски ТВ канал „Звезда“ упутио је апел страним медијима да помогну у ослобађању радника компаније, отетих у Украјини.

Раније, отац оператера канала Андреја Сушењкова апеловао је на председника Украјине Петра Порошенка да му врати сина.

„Он није учинио ништа лоше и само је радио свој посао“, – рекао је он.

6. маја оператер Андреј Сушењков и мајстор тона Антон Малишев, на путу из Доњецка за Славјанск, нестали су без трага. Касније се испоставило да су пали у руке бораца Националне гарде Украјине, који су их предали Служби безбедности земље. Њих оптужују за шпијунирање контролних пунктова.

06.20 – Национална гарда Украјине спрема побуну?

Припадници Националне гарде Украјине, војници и официр, који су пре два месеца „уз фанфаре“ представљени као елитна јединица нове Украјине сада су потпуно деморалисани и на корак од побуне.

Узрок пада морала су, како пишу припадници ове формације, 51ОМБР,  велики губитци, непрофесионално управљање и ниске зараде.

02.15 – Артемовска: Завршена битка, одбијен напад националне гарде

Проруски борци у Артемовску одбили су после вишечасовне борбе напад припадника Националне гарде Украјине. Према доступним подацима погилнула су три човека, а једна је тешко рањен.

Артемовска се налази око 65 километара од Доњецка.

(Глас Русије-Вечерње новости-НСПМ)