Рим: Десетине хиљада људи на „Паради поноса“ тражило од италијанске владе да призна грађански брак између истополних парова

evropskim-gradovima

Рим — На десетине хиљада људи учествовало је данас у Риму на годишњој геј паради, тражећи од италијанске владе да призна грађански брак између истополних парова.

Парада је одржана у веселој атмосфери, раздрагана маса кретала се центром града, а многи учесници носили су заставе у бојама дуге, што је заштитини знак геј популације, пренела је агенција АФП.

Левичарски градоначелник Рима, Игњацио Марино, „отворио“ је параду подсетивши на своје изборно обећање да ће се изборити за усвајање закона који ће одобрити истополне бракове.

„Морамо да извршимо притисак на парламент, тако да Италија скине срамоту због заостајања за осталим земљама Европске уније“, рекао је Марино.

То је друго појављивање градоначелника Рима на геј паради.

Активисти ЛГБТ популације поздравили су као „историјску“ одлуку суда у италијанском граду Гросето, који је признао брак измедју двојице Италијана, венчаних у Њујорку.

И у Букурешту је данас одржана геј парада са око 400 људи који су, такодје, тражили да се призна градјански брак за парове истог пола.

„Наша права нису призната у Румунији и то не доноси корист земљи која чини много тога на штету геј заједнице“, рекао је председник геј организације „Прихвати“, Козмин Бебу-Вијиану.

„Надам се…да ће ствари кренути у смеру догадјања на западу, а не у правцу ставова као што је (председника Русије Владимира) Путина“, рекао је Бебу-Вијиану.

Поједини учесници марша су звиждали када су пролазили поред руске амбасаде у Букурешту, пренела је агенција АФП.

(Танјуг)