Блиц: Николић свесно одмаже Вучићу

nikolic-vucic01

Притајене несугласице између председника и премијера, Томислава Николића и Александра Вучића, све више излазе на видело.

Док Вучић непоколебљиво заговара пут ка ЕУ, Николић му, чини се, по сусретима с руским и белоруским званичницима одмаже. Да је у питању поприлично шкакљива тема, доказује и чињеница да је више саговорника одбило да јавно говори о томе да ли опречни потези који су евидентни наговештавају притајени сукоб и затегнуте односе.

Николић има разлога за незадовољство – у Влади Србије није се нашао ниједан од министара који су сматрани његовим кадровима – Милан Баћевић, на пример. С друге стране, међу напредњацима који су напредовали након што је та странка у изборима освојила већи комад власти није Радомир Николић, председников син – његова позиција је остала непромењена – и даље је председник страначког извршног одбора.

Сусрет са Сергејем Наришкином, председником Думе, особом с црне листе ЕУ, и најављен долазак Александра Лукашенка, председника Белорусије, свакако неће наићи на аплаузе у Бриселу и Вашингтону.

– Али њихов је циљ очигледно успостављање равнотеже у односу са западним земљама с једне и Русијом с друге стране – каже за “Блиц” Предраг Симић, професор Факултета политичких наука у Београду.

На питање да ли се ради о несагласју у политици председника и премијера, Симић наводи да не зна да ли је у питању неусаглашеност или подела улога. Говорећи о предстојећој посети Вучића Берлину, он наводи да ће, по његовим сазнањима, она представљати наставак меденог месеца Београда и Берлина. С тим у вези је и чињеница да је током посете Бечу Вучић прецизирао став Србије о Украјини, који је у сагласности када је у питању однос с Немачком.

Међутим како је „Блиц“ пре пар дана писао, Вучић ће Ангели Меркел морати да објашњава посету Наришкина, а у међувремену у тај спорни пакет се уклопио и Лукашенко.

И западне дипломате јасно тврде да је неувођење санкција прихватљиво и разумљиво, али сусрети с особама с црне листе далеко су од прихватљивог и свакако не иду у корист ЕУ интеграцијама Србије.

Тачке раздора

– У дану када је Вучић у Берлину Николић прима Лукашенка;

– Николић се сусрео с председником Думе Сергејем Наришкином, особом са црне листе ЕУ;

– Вучић за усаглашавање са спољном политиком ЕУ по питању Украјине (изузев санкција), Николић говори о неутралности Србије;

– Међу министрима у новој влади нема Николићевих кадрова.

(Блиц)