Трејси Ен Џејкобсон: Бриселским споразумом је договорено да читава територија Косова функционише по косовским законима

TrejsiDzejkobson

Франкфурт – Срби ће имати глас у „косовском парламенту“, а да ли ће имати више од десет загарантованих места, зависи од излазности на биралишта, оценила је амбасадорка САД у Приштини Трејси Ен Џејкобсон додајући да се САД залажу за повратак расељених и мултиетничко Косово.

– За гласаче је најважније да знају да се на овим изборима бирају они који ће доносити косовске законе, по којима ће се Косово руководити у наредне четири године. Зато је важно да се изаберу квалитетни људи, одговорни, активни, који ће слушати и заступати интересе својих гласача” – објаснила је она у интервјуу франкфуртским “Вестима” позивајући бираче на излазак на недељне парламентарне изборе.

„Косовски устав“ гарантује десет места за српску заједницу, и исто толико за остале мањине, подсетила је Џејкобсон додајући да, ако се узме у обзир комплексност коалиција и број странака које учествују на изборима, у парламенту од 120 места, „десет је велики број“.

Она је истакла да је тај број велик не само када је у питању доношења закона за које је потребно да гласа и већина и мањина, него и закона који захтевају просту већину.

– “Историјским Бриселским споразумом договорено је, а то ће вам рећи и градоначелници на северу као и Београд, да читава територија Косова функционише по косовским законима. Ти закони се доносе у парламенту у Приштини. Зато мислим да је важно, нарочито за грађане на северу, да гласају. Уколико желе да имају реч при доношењу закона по којима ће живети, онда вероватно желе и да њихови представницу буду укључени у доношење тих одлука – указала је Џејкобсон.

На констатацију да од око 200.000 расељених Срба који испуњавају услове да стекну право гласа на „косовским изборима“ овога пута се за упис у бирачки списак пријавило око 20.000 расељених, а само око 12.000 стекло право гласа, она је оценила да је страшна климатска катастрофа која је задесила Србију можда утицала на број пријава за регистрацију.

– Процес пријаве пратимо пажљво у сарадњи са ОЕБС-ом и желимо да се максималан број људи који имају право гласа пријави. Истовремено, где год у свету да се пријављујете морате да имате адекватну докуметацију, а колико сам разумела ОЕБС, одбијене апликације нису имале коректну документацију – рекла је она.

Џејкобсон је подвукла да је повратак веома важан и да је став Владе САД да Косово може дугорочно успети само као мултиетничка „земља“.

То је, према њеним речима, био основ америчке подршке у почетку, и уједно и фундаментални принцип „косовског Устава“.

– Али, постоји разлика између закона и праксе. Влада САД је уложила много напора у стварања добрих услова за повратак, између осталог и грантовима за изградњу кућа. На безбедности треба још пуно да се ради – рекла је она.

Према њеним речима, треба бити искрен и рећи да се Срби на Косову, али и друге заједнице заједнице суочавају се са проблемом запослења.

– Људи који желе да дођу, желе да то буде окружење где могу да обезбеде економску сигурност за своје породице. Надам се да ће, када буде изабрана нова влада, то бити једна од првих ствари која ће радити” – нагласила је она.

Џејкобсон је истакла да САД подржавају Косово као мултиетничко друштво, као друштво које поштује права и даје једнак приступ свим грађанима без обзира на њихову националну припадност, пол, вероисповест, сексуалну оријентацију.

– На жалост, реторика коју чујете са свих страна у предизборном периоду је веома несрећна. Замолила бих гласаче да веома озбиљно размисле о људима за које гласају, ко су ти људи, какви су њихови резултати И квалификације – рекла је она.

Говорећи о најављеним инвестицијама САД у висини од 20 милиона долара на северу Косова, Џејкобсон је објаснила да је реч о неколико различитих пројеката.

– Један од њих који ће бити делом на северу, а делом на југу, зове се Унапредимо Косово заједно, и циљ је стварање посла и подршка предузетништву. Други пројекат је Иницијатива за демократски ефикасне општине” ДЕМИ која обезбеђује техничку подршку свим новим општинама – рекла је она.

Ту је затим неколико пројеката које су САД радиле са представницима заједница на северу, које су питали шта желе да се ради заједно.

– То може бити инфраструктурни пројекат, изградња школе, игралишта… Имамо и пројекат образовања који ће послати 100 студената са Косова на местерс студије у САД” – објаснила је она.

(Танјуг)