„Блиц“ ужаснут: „СКАНДАЛ Председник Николић хоће Србију у Азији“

pol-nikolic

Док премијер Србије Александар Вучић буде на састанку код канцеларке Ангеле Меркел у Берлину, председник Србије Томислав Николић биће домаћин Александру Лукашенку, председнику Белорусије. Позивање у госте председника земље која је под санкцијама ЕУ због “кршења хуманитарног и међународног права”, само је наставак лупања контре прокламованој политици Владе Србије да у свему следи спољну политику ЕУ, као и кршење споразума који је Београд потписао са Бриселом.

Занимљиво је да ће Николић угостити, како на Западу воле да кажу, “последњег диктатора у Европи” само десетак дана након што је и званично у Астани формирана Евроазијска економска унија Русије, Белорусије и Казахстана.

 

Лавров стиже 16. јуна
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров посетиће 16. и 17. јуна Србију, где ће се срести са председником Србије Томиславом Николићем, председником Владе Александром Вучићем и министром спољних послова Ивицом Дачићем.
– Предстојећи контакти ће омогућити широку размену мишљења о основним аспектима билатералних односа, о току реализације постављених задатака и омогућити постављање нових оријентира – рекао је званични представник руског Министарства спољних послова Александар Лукашевич.

Николић је почетком маја угостио и председника Думе Сергеја Наришкина након што га је ЕУ ставила на црну листу Путинових сарадника којима је забрањено путовање у земље ЕУ. Поставља се питање шта председник Србије хоће да поручи позивањем Лукашенка у госте и то у тренутку кад премијер Вучић састанком код немачке канцеларке треба да ојача своју позицију, обавеже се на економске реформе које треба да нас приближе европском тржишту и евентуално отвори врата за већи улазак немачких инвестиција.

– Председник Белорусије, који је особа нон грата за ЕУ и кога у ЕУ сматрају диктатором, долази у Србију 11. јуна, на дан Вучићеве посете Немачкој. Председник Србије звао је Лукашенка без консултација с Владом. Вест је шокирала све који су укључени у посао ЕУ интеграција. Овим се директно угрожава пут Србије у ЕУ и минира Вучићева посета Немачкој – рекао је за “Блиц” извор из Владе Србије.

Они сматрају да ће овај председников потез бити у ЕУ схваћен као да Србија има две државне политике, једну проевропску Вучићеву и другу проруску Николићеву.

Јелена Милић, директорка Центра за евроатлантске студије, истиче да се овим потезом шаље порука ЕУ да је Путинов оркестар јачи у Србији од Вучића.

– То је незгодно за позицију Србије, која ће имати све мање простора за тактизирање. Ствари се кристализују и карте су све отвореније и у таквој ситуацији мале земље као што је Србија не могу да балансирају, него морају да имају јасан став и да се определе – каже Јелена Милић.

У кабинету премијера рекли су да су начули за ту посету, али ништа више од тога нису желели да коментаришу. На Андрићевом венцу потврђено је да Лукашенко долази у посету 11. јуна и да је разлог унапређење билатералне сарадње и пружање помоћи Србији у превазилажењу последица поплава.

Станислава Пак, саветница за медије председника Србије, рекла је да ова посета не може да има последице по ЕУ интеграције. На питање да ли је Влада обавештена о посети, она је рекла: “Председник обавља своју функцију у оквиру својих овлашћења, на најбољи могући начин.“

 

Тамара Спаић/Милан Лађевић – БЛИЦ