Експлозија у Термоелектрани у Обилићу. Србија помаже и пропушта струју Косову (ВИДЕО)

termoelektrana obilic

ПРИШТИНА – Резервоар водоника експлодирао је у другој по величини термоелектрани у Обилићу и две особе су погинуле и 14 је повређено, рекли су ткзв. косовски званичници.

„Пронашли смо два тела“, потврдио је из Косовске енергетске корпорације (КЕК) Едмонд Нулеши за Ројтерс, док је локална телевизија снимила војнике како спасавају раднике који су остали заробљени у згради више од пет сати.

Термоелектрана у Обилићу, која је стара 40 година и сматра се једним од највећих загађивача у Европи, затворена је после експлозије која се чула у Приштини неких 10 километара даље, а хаварија је запретила нарушавањем снабдевања струјом у земљи и повећањем увоза за покривање тражње.

Радио Слободна Европа (РСЕ) јавила је, позивајући се на изјаву директора КЕК Арбена Ђуке да су спасиоци извадили тело и друге жртве након експлозије у јединици електролизе Термоцентрале Косово А у Обилићу, док је једна особа пронађена жива.

Раније је Берат Рукики, председник ткзв. Савета Косовске енергетске корпорације, рекао је за РСЕ да су три особе погинуле током експлозије која се десила данас у објектима Термоцентрале Косова А.

У Клинички универзитетски центар у Приштини довезено је 14 повређених, од којих је 12 пуштено кући после пружене лекарске помоћи, а двоје су и даље под надзором лекара.

Покренута је истрага о инциденту, наводи Ројтерс.

Такозвани председник косовске владе Хашим Тачи је раније током дана рекао за РТК да је експлодирала боца с гасом и позвао са лица места да се не ствара паника.
„Опасност још није прошла али је опасна зона изолована. Сви специјализовани тимови су спремни. Евакуисани су сви радници због тога што опасност још није прошла. Ја сам са радницима, ту је и министар Исмаили, сви смо овде како бисмо помогли у спасавању људи“, рекао је Тачи, који је отказао све предизборне активности због експлозије.

Едмонд Нуљеши је објаснио да је до несреће дошло у јединици електролизе, што је проузроковало јаку експлозију, пише извештач Радио Слободне Европе из Приштине.

Експлозија, која је, према писању медија, била толико јака да се осетила у Приштини, заплашила је грађане Обилића који обавештавају и о штетама нанетим кућама и становима.

Полиција је блокирала све улице које воде у правцу Обилића.

 

Антић: ЕМС омогућио да се обезбеди струја за Косово

 

Ситуација у Термоелектрани „Косово А“ у Обилићу, где је данас дошло до експлозије у којој су четири особе погинуле, још увек је прилично алармантна, око термоелектране је све блокирано због страха од додатних експлозија, рекао је министар енергетике и рударства Србије Александар Антић и додао да је ЕПС успоставио технички контакт са представницима те електране.

Антић је Танјугу рекао ЕПС већ 15 година не управља том елекраном, већ да је она у надлежности ткзв. Косовске електроенергетске корпорације (КЕК).
„На жалост не можемо да утичемо на ситуацију, али смо спремни да помогнемо“, рекао је Антић и додао да у његовом ресору с пажњом прате ситуацију, јер се све дешава у Косову пољу, поред Приштине.

Министар је навео да је Електромрежа Србије (ЕМС) ослободила преносне капацитете који иду према Косову и Метхоји, како би, како је рекао, КЕК могао да увезе неопходне количине струје, ради подмирења потреба тамошњег тржишта.

Обезбеђује се пролаз за око 250 мегавата електричне енергије, које је КЕК купио из Црне Горе, рекао је Антић.
„Тренутно немамо ближих сазнања о броју жртава, осим оних информација које је саопштила тамошња полиција и медији“, казао је Антић и додао да је, према информацијама, којима располаже, у тој термоелектрани дошло до експлозије гаса у погону електролизе.

Антић је истакао да термоелектрана тренутно не ради, а да су у време експлозије радила два генератора, као и да још не постоји прецизинија процена степена оштећења електране и обима штете.

Упитан како ће се решити питање енергетске имовине коју Србија има на Косову и Метохији, а којом није у могућности да управља од отцепљења те покрајине, Антић је рекао да је сада тешко рећи у ком правцу ће то ићи, али ће без дилеме, та питања бити решавана у оквиру Брислеског споразума и додао да очекује да ће се у наредном периоду о томе разговарати.

Танјуг