Дрецун поручио: Срби прихватимо Харадинаја

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је данас да је „неморално да Рамиш Харадинај буде нови преговарач са Београдом“, али да ће Србија то морати да прихвати, јер преговарачки процес не сме бити прекинут.

„Не можемо да се задржавамо на путу преговарања који је веома добро оцењен у медјународној заједници, где имамо подршку чак и Москве у вези с платформом. Не можемо сада да засутавимо цео процес, зато што ће Харадинај највероватније постати прмеијер“, рекао је Дрецун новинарима у парламенту.

Дрецун је казао да ће Београд Храдинаја морати да прихвати као преговарача, без обзира што то не жели, истакавши да је и „Хашим Тачи био колатерална штета настојања Србије да нешто помери са тачке до које се дошло и да је ово можда преломни моменат за одбрану Косова“.

„Крајње је неморално да Харадинај, иако је ослободјен у Хашком трибуналу, буде и премијер и преговарач, али ми не можемо да бирамо. Он је сада слободан човек, ослободјен свих монструозних злочина које је починио, а његова странка добила је на изборима поверење одредјеног броја Албанаца и он сада има потребан легалитет“, рекао је Дрецун.

Према његовим речима, Србији није у интересу да се заустави преговарачки процес, јер би јој то донело непоправљиву штету. „Овим јачамо капацитет да зашиттимо српски народ и подршку медјународне заједнице, а у Скупштину ће стићи предлог резолуције који ће садржати основне принципе који ће се држати наши преговарачи и који су непроменљиви“, нагласио је он.

Дрецун је навео да недавни сусрет премијера Албаније Саљи Берише са албанским политичким представницима из целог региона, „укључујући једног нашег посланика, а где је речено да ће 2013. године почети раздвајање Македоније и 2015. ће се заокружити албанске етничке територије, представља снажно упозорење да ће Космет бити уз Тирану, а не уз Београд“.

Коментар уредништва: Лицемерју никад краја. Па управо ти господине Дрецуне дајеш ветар у леђа великој Албанији: постављаш границу, сада ћеш и српске институције да укинеш и још много, много тога. Ипак ми и даље није јасно: кога онда упозораваш и на кога се љутиш?