Без руковања – сусрет Путина и Камерона у Француској

????????

Париз — Владимир Путин започео посету Француској сусретом са британским премијером Дејвидом Камероном, али двојица лидера се приликом овог сусрета нису руковали.

Британски премијер Дејвид Камерон рекао је вечерас председнику Русије Владимиру Путину да би Москва требало да престане да се меша у ситуацију у Украјини и прихвати сарадњу с новоизабраним украјинским председником Петром Порошенком.

У обраћању после састанка двојице лидера у Паризу, Камером је рекао да је Путину пренео „низ јасних и одлучних порука“ да је дипломатско решење украјинске кризе могуће, ако Русија помогне у смиривању ситуације у тој земљи.

– Статус кво, као и тренутна ситуација, нису прихватљиви и треба их променити. Потребно је да Русија на прави начин прихвати новог председника (Украјине) и сарађује с њим. Потребно нам је смирење, обустава сукоба и могућност да људи прелазе границу. Потребни су нам кораци на том плану. Постоји прилика за успешну, мирну и стабилну Украјину, нарочито сада када су тамо одржани председнички избори – оценио је Камерон.

Путин је вечерас сигао у Јелисејску палату, где ће разговарати с председником Француске Франсоа Оландом.

Први сусрет руског председника Владимира Путина с Камероном од почетка кризе у Украјини се одржава у ВИП салону париског аеродрома Шарл де Гол, преноси Итар-Тас.

Разговори са британским премијером су први у серији састанака које Путин планира да одржи у Француској са европским лидерима, који су на јучерашњем самиту Групе 7 у Бриселу договорили заједничку позицију према Русији.

Камерон је претходно изјавио да планира да Русији изложи један број услова које треба да испуни да би нормализовала односе са Западом.

Међу тим условима су, како напомиње Камерон, и да Русија призна Петра Порошенка за новог украјинског председника и да престане да подржава добровољачке самоодбрамбене снаге у источним регионима Украјине.

Касније данас Путин треба да се састане са француским председником Франсоа Оландом, док за петак планира сусрет с немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Путин борави у Француској поводом обележавања седам деценија Дана Д, када је почело савезничко искрцавање у Нормандији 6. јуна 1944.

(Танјуг)