Г7: Путин да престане да се меша у Украјини

Angela Merkel

БРИСЕЛ, ПАРИЗ – Западни лидери спремају се данас да, у првом директном разговору са Владимиром Путином од припајања Крима Русији, поруче руском председнику да престане да се меша у унутрашња питања Украјине јер ће се у супротном суочити с пооштравањем санкција.

Лидери Групе седам најразвијенијих земаља (Г7) ће, после дводневног самита у Бриселу, отпутовати за Париз, а потом ће сутра присуствовати обележавању Дана Д у Нормандији, где ће се састати и с Путином.
„Г7 је јединствен у подршци Украјини, политичкој и економској“, изјавио је председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо на затварању самита.

„Г7 ће пренети ту поруку и председнику Путину“, додао је он, преноси АФП.

Британски премијер Дејвид Камерон треба да се састане у Паризу у четири ока с Путином, који ће вечерас разговарати и са француским председником Франсоа Оландом, а у петак ујутро с немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Француска агенција примећује да није предвиђена таква врста састанка између Путина и америчког председника Барака Обаме.

Г7 је, у саопштењу издатом после састанака у среду, навела да Русија треба да призна резултате председничких избора у Украјини, да престане да дестабилизује ту земљу и повуче војску с границе према Украјини.

Велика Британија, Француска, Немачка, Италија, Јапан, Канада и САД упозориле су да су, у противном, спремне да појачају санкције Русији.

Путин, који није учествовао на разговорима Г7 о Криму, поручио је да је спреман да се састане с новоизабраним украјинским председником Петром Порошенком, који ће такође присуствовати комеморацији у Нормандији.

У Москви, руски премијер Дмитриј Медведев оптужио је Г7 за „безграничцни цинизам“ због подршке војној операцији украјинских снага против проруских побуњеника, што је председник Европског савета Херман ван Ромпеј одбацио као неосноване критике.

 

Обама: Путин мора да призна нову украјинску владу

 

Амерички председник Барак Обама изјавио је у Бриселу да руски председник Владимир Путин мора да призна нову украјинску владу и сарађује са њом, да прекине са „провокацијама“ дуж границе, или ће се суочити са оштријим санкцијама Г7.
„Имаћемо прилику да видимо шта ће господин Путин да уради у наредне две, три, четири недеље, и уколико остане на садашњем курсу, већ смо наговестили акције које смо спремни да спроведемо“, рекао је Обама на конференцији за новинаре по завршетку састанка седам најразвијенијих земаља света.

Обама је, такође, додао да би више волео да се Француска уздржала по питању продаје „мистрал“ хеликоптера Русији, пренео је Ројтерс.

 

Меркел: Кризу у Украјини решити дијалогом са Русијом

 

Запад жели да се ситуација у Украјини среди дијалогом са Русијом и дипломатским контактима, а не претњама, изјавила је данас у Бриселу немачка канцеларка Ангела Меркел. Меркел је, на конференцији за новинаре после састанка лидера седам најразвијенијих земаља света, рекла да Г7 имају исти став према ситуацији у Украјини, истичући да ће нове санкције бити уведене само ако разговори са Москвом пропадну.

Немачка канцеларка је навела да пре свега жели да разговара о сарадњи руског председника Владимира Путина са новоизабраним украјинским председником Петром Порошенком. Украјински народ је изабрао новог председника, али проблеми у земљи још нису решени и много тога мора да се учини, нагласила је Меркел, пренела је агенција Итар-Тас с. Она је додала да ће бити разговора и о начинима постизања мира на истоку Украјине, као и испоручивању руског гаса Европи.

Танјуг