Виталиј Кличко нови градоначелник Кијева; Украјинска артиљерија засипа гранатама Славјанск, у Доњецку се целе ноћи пуцало

???????????????????

16:15 – Жозе Мануел Барозо: Гас из САД неће решити енергетске проблеме ЕУ

Увоз гаса из Сједињених Америчких Држава неће решити енергетске проблеме Европске уније, изјавио је шеф Европске комисије Жозе Мануел Барозо на самиту Г7 у Бриселу. „Пре свега, зато што је за организацију увоза потребно време,“ – објаснио је он.

Раније, САД су објавиле да намеравају да повећају испоруке гаса у Европу, како би се обезбедила независност од Русије по питању енергетике.

Штавише, Барозо је изразио уверење да је решење гасног спора између Украјине и Русије могуће. Према његовим речима, Украјина, уз посредовање Европске комисије, пристала је да плати део дуга, а Русија је пристала да разговара о будућој цени гаса.

16:10 – Служба безбедности РФ: Током ноћи на граници са Украјином преко 34 хиљаде људи ушло, а 22 хиљаде изашло из Русије

У последњих неколико дана кроз контролне пунктове на руско-украјинској граници пропуштено је више од 55 хиљада људи. Од њих је око 34 хиљаде ушло у Русију, а око 22 хиљаде је изашло, саопштила је Федерална служба безбедности РФ.

Раније, опуномоћеник при председнику РФ за право детета Павел Астахов изјавио је да је више од 8,3 хиљаде грађана Украјине у последњих 24 часа пребегло у Ростовску области.

Премијер Дмитриј Медведев је изјавио да је статус избеглице у Руској Федерацији већ затражило око 4 хиљаде грађана Украјине. Он је такође затражио да се пружи помоћ регионима у којима се они налазе.

Руска Федерација је поставила питање у ОЕБС-у о коришћењу тешког наоружања у Украјини

16:08 – Глас Русије: РФ поставила питање ОЕБС-у о коришћењу тешког наоружања у Украјини

Русија је поставила питање у ОЕБС-у о употреби тешког наоружања украјинских снага безбедности током казнене операције на југоистоку земље, саопштио је стални представник Русије при овој организацији Андреј Келин.

Према његовим речима, ради се о употреби експлозивних метака, касетних бомби и артиљерије. „Постоје извештаји Специјалне посматрачке мисије ОЕБС-а о употреби тенкова, артиљерије и авиона,“ – рекао је Келин.

Стални представник је изјавио да је његов украјински колега дао јасан одговор на постављена питања.

16:02 – Александар Лукашевич: Москва не диже руке, Запад очигледно користи двоструке стандарде

Затварање очи Запада пред хуманитарним проблемима у источној Украјини, говори о двоструким стандардима, изјавио је портпарол Министарства иностраних послова Александар Лукашевич.

Раније, Русија је поднела Савету безбедности УН нацрт резолуције којом се позива на прекид насиља у источној Украјини и да се дозволи цивилима да напусте област војних операција. Овај документ је оштро критикован од стране западних чланица организације који сматрају да хуманитарни проблеми на истоку Украјине не постоје, подсетио је дипломата.

Лукашевич је нагласио да, упркос овој реакцији, Москва „не диже руке“.

14:11 – „Гаспром и Нафтогас отказали преговоре

Руска холдинг компанија „Гаспром“ и украјински „Нафтогас““ неће разговарати о испорукама гаса у четвртак. Нови датум ће бити накнадно објављен, саопштили су из „Гаспрома“.

Компаније су два дана разговарале у Берлину о решавања конфликта који угрожава снабдевање гасом читаву Европу.

Раније, „Гаспром“ је известио да је на захтев украјинске стране одложен до 10. јуна рок за решавање проблема који се односи на исплате за испоручени руски гас, у вези са чињеницом да је 9. јун у Украјини – нерадни дан. Сходно томе, датум увођења плаћања унапред и могућег искључења гаса Украјини преноси се на 11. јун.

14:03 – Владимир Чижов: Мала вероватноћа увођења нових санкција против Русије

Вероватноћа увођења нових санкција против Русије од стране Запада је мала. Нема аргумената у корист њиховог увођења, штавише, оне ће „ударити“ и по Европској унији, изјавио је у четвртак стални представник Русије при ЕУ Владимир Чижов.

Ипак, руски дипломата је приметио да такве санкције могу бити од користи „најбољем пријатељу Европе, односно Сједињеним Државама, које су много мање повезане са руском привредом“.

САД и ЕУ су увеле санкције против Руске Федерације у вези са ситуацијом око Крима. Становници полуострва су на референдуму у марту гласали за присаједињење Русији. Вашингтон и Брисел су тада усвојили листу појединаца којима се забрањује улазак у своје земље и замрзнули им имовину.

У ЕУ постоји разумевање о контрапродуктивности санкција према Русији“

ЕУ је свесна да је увођење санкција против Русије највише штете нанело самој Европи, изјавио је стални представник Русије при ЕУ Владимир Чижов, у интервјуу телевизији „Русија-24“.

После референдума на Криму, током којег су становници полуострва гласали за уједињење са Русијом – САД и ЕУ су увеле санкције против једног броја руских грађана. Направљен је списак лица којима је забрањен улазак у ЕУ, а њихова имовина је замрзнута. У случају даље ескалације ситуације око Украјине, западне земље прете санкцијама привредном сектору РФ.

Москва је више пута саопштавала да су разговори језиком санкција са Русијом неприкладни и контрапродуктивни.

13:52 – ДНР упутила апел за помоћ сународницима због хуманитарне катастрофе

ДОЊЕЦК – Врховни совјет (парламент) Доњецке Народне Републике упутило је апел за помоћ сународницима, у иностранству, за самопрокламовану републику, регион Доњецка или Украјину због хуманитарне катастрофе која се „назире” после казнене операције Кијева и јединица десничара, јавила је руска новинска агенција Итар Тасс.

„У овом тренутку за све становнике у области угљенокопа Доњецка и за све грађане Доњецке Народне Републике где на стотине недужних људи умиру, кључно је да пролазимо кроз хуманитарну катастрофу и обраћамо се нашим сународницима у нади да ћемо добити одговор из дубине њихових срца”, наводи се у поруци коју је објавила новинска агенција Новоросиа.

13:22 – Украјина: Грађани Славјанска због опсаде украјинске војске остали без воде

Град Славјанск на истоку Украјине, који контролишу проруске снаге а налази се под опсадом украјинске војске, остао је без воде током жестоких сукоба протеклих дана, објавила је данас агенција Итар-Тас.

Према наводима извора, грађани Славјанска тренутно располажу само водом коју су код куће прикупили пре него што је она нестала, као и флашираном водом из продавница, док тек понеки имају бунаре.

Украјинска електроенергетска компанија ДТЕК је 4. јуна саопштила да је услед сукоба између украјинских и проруских снага без напајања остала подстаница за снабдевање електричном енергијом предузећа „Вода Донбаса“, задуженог за водоснабдевање Доњецке области.

12.32 – На контролним пунктовима украјинске војске у области Славјанска појавили су се тенкови Т-64, саопштио је званичник за информисање украјинске армије Владислав Сељезњев, јавља Раша тудеј.

Ти тенкови, наводно, служе само за чување позиције и неће бити употребљавани у борбама.

12.25 – Бивши боксер и вођа партије УДАР Виталиј Кличко положио је данас заклетву као нов градоначелник престонице Украјине, Кијева.

Нови градоначелник је обећао бољи живот Кијевљанима.

12.15 – Премијер Русије Дмитриј Медведев рекао је данас да је подршка Г7 украјинским војним операцијама против наоружаних проруских снага „цинизам без граница“.

„Такозвана Г7 чак говори о мерама украјинске војске против сопственог народа“, рекао је Медведев, оценивши да је реч о „цинизму без граница“, пренела је агенција АФП.

Медведев је саопштење власти у Кијеву да нема украјинских избеглица у Русији означио као „лаж“, пренела је агенција Итар Тасс.

11.45 – Павел Астахов: Украјинске избеглице из Ростовске области шаљу по читавој Русији

На територији Ростовске области (југ РФ), која се граничи на западу са Доњецком и Луганском облашћу, за последњих 24 часа стигло је више од 8 хиљада избеглица из Украјине, изјавио је комесар за права детета при председнику РФ Павел Астахов.

Тренутно, локалне власти шаљу људе транзитом. Неколико аутобуса је директно отишло у Московску област, у Ставропољски крај. Крим је примио више од хиљаду украјинске деце.

Астахов је осудио акције вд. председника Украјине Александра Турчинова, који, уместо што је прогласио делимично затварање границе са Руском Федерацијом, требао да отвори хуманитарни коридор и дозволи цивилима да напусте зону, коју бомбардују и уништавају.

11.23 – У име Руске Федерације свечаној инаугурацији изабраног председника Украјине Петра Порошенка присуствоваће амбасадор Русије у Кијеву Михаил Зурабов, јавља Итар-Тасс. Зурабов ће присуствовати само званичној инаугурацији, али не и пријему касније.

11.10 – Владимир Путин: Порошенко још увек може да заустави казнену операцију

Изабрани председник Украјине Петар Порошенко може да прекине казнену операцију против сопственог народа, „његове руке још увек нису умрљане крвљу“, рекао је јуче руски председник Владимир Путин у интервјуу француским медијима. Шеф државе је опет позвао на дијалог.

Путин сматра да садашња украјинска власт треба да успостави дијалог са својим народом.

Он је, такође, нагласио да Русија поштује избор украјинског народа и да ће радити са украјинском влашћу.

10.50 – Украјинске снаге безбедности наставиле су јутрос артиљеријске нападе на Семјоновку, недалеко од Славјанска, у источном украјинском региону Доњецк, рекао је „народни градоначелник“ Славјанска Вјачеслав Пономарјов.

Ноћ је, како је рекао, протекла релативно мирно, али пуцњава и експлозије, које су постале свакодневна појава, могли су се чути у појединим подручјима, пренела је агенција Итар Тасс.

Услед ваздушних напада 3. и 4. јуна на предграђа Славјанска, водоводна и електро мрежа су оштећене, због чега је 10 градова остало без воде.

У тим нападима погинуло је девет припадника народне милиције, а 12 је рањено, рекао је Пономарјов.

Украјинске снаге су изгубиле два авиона, укључујући борбени авион Сухој Су-25, два хеликоптера и четири оклопна возила, додао је он.

10.49 – Преговори између руског Гаспрома и Нафтогаса Украјине данас неће бити одржани, објавио је Ројтерс позивајући се на изворе блиске преговорима.

Преговори о цени гаса између Украјине и Русије су са трилатералних, уз учешће Европске уније, преведени су на билатералне.

Гаспром је јуче на молбу украјинске стране пристао да се крајњи рок за регулисање проблема плаћања помери на 10. јуни јер је ранији рок, 9. јуни, у Украјини нерадни дан.

10.41 – Кијев не дозвољава евакуацију трудница и деце из Славјанска, објавио је на Твитеру председник председништва Врховног савета самопроглашене Доњецке Народне Републике Денис Пушилин.

10.40 – Владимир Путин: Русија признаје суверенитет Украјине, али у односу према Криму није могла да поступи другачије

Русија признаје суверенитет Украјине, али у односу према Криму није могла да поступи другачије – није могла да дозволити да историјска руска територија уђе у међународни војни савез, који је циљ Кијева. Ово је саопштио председник Владимир Путин у интервјуу француским медијима. Он је поново назвао заблудом да су руске трупе анектирале Крим.

Према његовим речима, они су се на полуострву налазили у складу са међународним уговором о стационирању руске војне базе тамо, и помогли су његовим становницима да одрже референдум о независности и испуне њихову жељу да се прикључе Руској Федерацији.

Путин је нагласио да нико нема право да ускрати људима право из члана I Повеље УН – право народа на самоопредељење. Крим је део Руске Федерације – субјект Русије.

10.17 – Власти самопроглашене Доњецке Народне Републике сматрају да је неопходно да укину украјинску националну валуту гривну и да затраже од Русије кредит за стабилизацију.

О томе је руску Државну думу обавестио заменик министра иностраних послова Борис Борисов.

„Једини могући излаз из тешке ситуације у Донбасу је покретање регионалне економије на основу руске рубље. За то је неопходно прво основати централну банку и добити кредит за стабилизацију у Руској Федерацији, с тим што би прва транша била најмање 30 милијарди рубљи“, казао је он.

Борисов је известио да је у Донбасу дошло до „колапса“ украјинске гривне.

„То ће довести до уништења банкарског система, уништења система размене између предузећа, а уследиће обустављање исплата зарада, накнада, и, коначно, до краха нормалне трговине и неизбежне транзиције ка ратној економији и рационализацији система“, указао је Борисов.

09.52 – Украјинске снаге гранатирале су ноћас и јутрос Семјоновку, предграђе Славјанска, сазнаје Итар-Тасс од присталица самоодбране тог града на истоку Украјине.

Током ноћи одјекивала је спорадична пуцњава и повремено су се чуле експлозије, али јутрос су почели жестоки напади. Украјинска артиљерија засипа гранатама и Славјанск. У неколико четврти оштећен је градски водовод.

09.42 – Власти Доњецка јављају да се целе ноћи по граду пуцало, а јутрос је нешто мирније. Становници предграђа Широкиј кажу да их стално надлеће хеликоптер украјинског ратног ваздухопловства.

(Курир-Танјуг-Глас Русије-НСПМ)