Чист геније од министра: „Има и већих проблема од плагијата“

срђан вербић

Београд — Већи проблем од индиција да је докторат министра Стефановића плагијат је то што факултети имају различите критеријуме за докторске студије, сматра Вербић.

„Мислим да је много већи проблем од тога колико ми имамо плагијата, питање зашто су нам универзитети и факултети толико различити и зашто имају толико различите критеријуме за докторске студије и докторате“, казао је министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић новинарима у Београду.

Министар каже да је неопходно решити питање плагијата, које се стално спомиње, наводећи да се по неким извештајима чак 10 одсто свих докторских радова на нашим универзитетима сматра плагијатима по стандардима какви се примењују у Европи.

Вербић је рекао да све што зна о случају доктората Стефановића чује из медија, а да и ако постоји налаз да је то плагијат, он није особа коју би требало питати за став, јер постоје стручне комисије које би требало тиме да се баве.

Михајловићева: Небојша је одговоран човек

Потпредседница Владе и страначка колегиница министра Стефановића Зорана Михајловић рекла је да је Стефановић одговоран човек.

„Небојша је одговоран човек, ако није радио одговорно, знаће шта треба да уради“, рекла је она у Кажипрсту Б92.

„Сваки универзитет има етички комитет који се бави таквим питањима. Министарство не треба да се меша у посао Универзитета, већ да се системски бави и да кроз законе и подзаконске акте што пре направи ред у томе ко може да има докторске студије и под којим условима“, додао је Вербић.

На сајту „Пешчаник“ у недељу је објављен текст Угљеше Грушића (доцент, Универзитет у Нотингему), Бранислава Радељића (ванредни професор, Универзитет Источни Лондон) и Слободана Томића (докторант, Лондонска школа економије и политичких наука) у којем они тврде да постоје озбиљне индиције да у Стефановићевом докторском раду има много плагијата.

Премијер Александар Вучић је изјавио да је образложење три научника да је докторат Небојше Стефановића плагијат најглупље образложење које је икад чуо.

Небојша Стефановић је јуна 2013. године одбранио докторат на Мегатренд универзитету у Београду на тему „Нова улога стратегијског менаџмента у управљању локалном самоуправом (пример града Београда)“.

Стефановићу је ментор на докторским студијама био ректор Мегатренд универзитета Мића Јовановић, а у комисији пред којом је бранио докторат били су професор Слободног универзитета Берлин Сунг Џо Парк, директор истраживања у Француском националном центру за научна истраживања Жан Жак Шанарон, професор Факултета за државну управу и администрацију Мијат Дамјановић и професорка Факултета политичких наука Снежана Ђорђевић.

„Мирно спавам што се тиче матуре“

Министар просвете изјавио је данас да мирно спава што се тиче полагања мале матуре, истичући да све иде у најбољем реду.

„Мирно спавам што се тиче матуре и немам никакве бојазни да ће нам се овог пута, приликом полагања, десити нешто непредвиђено“, рекао је Вербић новинарима након представљања истраживања и активности школа на превенцији родно заснованог насиља.

Министар просвете је истакао да не смемо дозволити да се деси нешто непредвиђено.

„Колико ја видим, све иде у најбољем реду. Ваљда ћемо једном показати да смо нормална држава у којој се полагање матуре нормално одвија“, рекао је Вербић.

Ове године малу матуру полагаће сви ученици, у јунском року, 16, 17. и 18. јуна, а за око 800 ученика са подручја која су била угрожена поплавама полагање је омогућено у августовском року.

БЕТА, ТАНЈУГ