Пет скривених отрова у производима за бебе

introducing-solids-to-baby

Као одрасли, ми очекујемо да будемо изложени токсичним супстанцама. То је тужна чињеница, али је истина – знамо да индустрије што производе нашу храну и одећу, на пример, много више брину о профиту него о нашем здрављу. Зато смо научили како да будемо веома савесни потрошачи. Али када су у питању бебе, неки од нас су и даље у заблуди да произвођачи осећају већу одговорност и да бебе сигурно не би изложили истим стварима као нас. А истина је: јесу.

Повремено видимо како регулаторне агенције као што је Управа за храну и лекове (Food and Drug Administration) доноси строжија правила за одојчад, рецимо,забрану БПА (Бисфенол А) у флашама и другим производима за бебе (1). Међутим, изгледа да је то изузетак, а не правило.

Јер постоји неколико различитих токсина који се крију у производима за бебе и ми сви треба да будемо свесни њиховог присуства.

1. Тешки метали – Арсеник, метал и отров није само у крими романима и филмовима, већ се такође налази у инстант храни за бебе, тзв беби формули (1). То је зато што се за многе формуле као заслађивач користи сируп од браон пиринча. Сируп од браон пиринча може звучати здраво, али он може да садржи било коју вредност од 80 до 400 нанограма арсена по граму. У једној анализи, беби формуле које садрже овај заслађивач су имале 20 пута више арсеника него инстант храна за бебе без сирупа од браон пиринча.

2. Инхибитори пламена – Иако спречавање запаљивања производа за бебе изгледа као лепа намера, произвођачи за то користе токсине. Процењује се да 80 % производа за бебе -од ћебади до креветаца – садржи ове токсине повезане са раком (2). Радна група за заштиту животне средине(3) процењује да деца имају три пута више токсина из инхибитора пламена у својим телима него одрасли.

3. Цетерил алкохол –  Пронађен у лосионима и купкама за бебе, цетерил алкохол се у сопственом Листу с подацима о безбедности материјала (A material safety data sheet – MSDS) класификује као „благо опасан“(4) кад дође у контакт с очима или кожом, када се удахне или прогута.

4. Мириси – Шта год да пише,  fragrance, perfume или parfum, компаније не морају да наведу шта иде у ове пријатне ароме. Углавном, ови мириси су повезани са респираторним дистресом, алергијама, па чак и хормонским поремећајима –  према Радној групи за животну средину (Environmental Working Group) (5). Користите непарфимисане производе кад год је могуће, уместо њих додајте неколико капи етеричних уља.

5. ГМО – Инстант храна за бебе је „фер игра“ за Монсанто и друге произвођаче генетски модификованог семена. Компаније као што Симилак (Similac), Енфамил (Enfamil) и Гербер гуд старт (Gerber Good Start), све(6) стављају генетски модификоване састојке у храну, на пример уља и заслађиваче од кукуруза и соје . То су три компаније које користе ГМО у беби формули (7).

Можда је немогуће избећи све токсине у свету око нас. Али ако ико заслужује чист почетак – без отровних намирница – то су деца.
——————————

Да ли је ваш производ чист или је генетски модификован ? Покажите купцу ознаком
Миров лого  ekopokret-bez-gmo-smallПредставник акције “Без ГМО” Еколошког покрета Новог Сада за Западну Србију, Мирослав Драмићанин
Е-пошта: miroslav.miro.dramicanin@gmail.com
Телефон: 062 854 13 28