Костури 800 беба нађени у септичкој јами

478085_1_f
„Дом“ је затворен 1961.

Локални историчар Кетрин Корлес нашла је доказе о смрти деце док је проучавала историјат ирске установе “Дом”, која је радила од 1925. до 1961, након чега је срушена. Масовну гробницу је открила група дечака који су приметили пукотину у бетону и испод ње видели хрпу људских скелета.

Септичка јама се налази на на месту некадашњег “Дома”, на коме се данас налазе игралиште и стамбено насеље.

За казну што су затруднеле ван брака неудате жене су слали у установе попут “Дома”, које су водиле католичке часне сестре. Истовремено то је био и начин да се њихове породице спасу срамоте.

478087_3_f

Неудате мајке су у то време лако губиле право на старатељство

Мајке би изгубиле право на децу, која би обично била дата на усвајање, често породицама у Сједињеним Државама. Да би се искупиле за своје грехе, жене смештене у тим установама морале су да раде без надокнаде две-три године.

Смртност деце у “Дому” и сличним установама за невенчане мајке била је застрашујуће велика.

“Статистика показује да је четвртина беба рођених ван брака у Ирској тридесетих година умирала пре првог рођендана”, наводи Кохир Дортери из “Ајриш централа”.

478086_2_ff

Преживела деца често су била изопштена из друштва

Узроци смрти били су, између осталог, “потхрањеност, богиње, конвулзија, туберкулоза, упала гастроинтестиналног тракта и запаљење плућа”, преноси “Ајриш мејл он сандеј”.

Преживела “деца из дома” (како су их називали) често су била изопштена из друштва све док их неко не би усвојио.

Корлесова је разговарала с људима који су у то време живели у дому и који тврде да се према њима поступало веома грубо.

478088_4_ff

Децу су неретко усвајали Американци

“Нека деца из дома ишла су у локалне школе, али су се према њима опходили другачије, пуштали су их раније кући, а када били напунили седам година слали би их у индустријску школу”, наводи она.

У току су планови за одржавање комеморације умрлој деци и подизање спомен-плоче на месту масовне гробнице.

Представници Римокатоличке цркве треба да се састану са женама које су водиле “Дом”, а припадају реду часних сестара “Бон Секур”, који је основан да би пружао услуге лечења сиромашнима.

Формирана је и комисија, чији је члан и Кетрин Корлес, како би се прикупила средства за статуу посвећеној умрлој деци и спомен-плочу са њиховим именима.

Baz fid / M.A. – БЛИЦ