Иронишете по интернету? Тајна служба САД се спрема за вас.

35.si

Тајна служба САД се нада да ће успети да ангажује фирму за интернет анализу која ће бити у стању да испита онлајн објаве на друштвеним медијима и другим сајтовима и открије када су корисници саркастични или на други начин говоре нешто што заправо не мисле.

Агенција која је одговорна за заштиту председника САД и истражује фалсификате и друга кривична дела постовала је у понедељак оглас на сајт Могућности за федералне послове (Federal Business Opportunities), тражећи алат који ће бити у стању да дешифрује праву емоцију коју интернет коментари или твитови заправо покушавају да пренесу.

Званичници ће користити софтвер, судећи према посту, да „синтетишу велике скупове података с друштвених медија“ и да „идентификују анализу статистичког  узорка“. Можда ће најважнија одговорност бити идентификовање „лажних узбуна“, што ће тајној служби омогућити да одреди када се неко шали да ће учинити кривично дело, а заправо на њега указује, на пример.

Ипак, Ед Донован, портпарол Тајне службе, за “ The Hill“ (1) је рекао да агенција (Тајна служба – прим. прев.) тражи само уговор за посао којим би се држали на оку разговори о самој служби.

„Ми пратимо вести о Тајној служби и трендове о Тајној служби баш као било која друга служба за јавне послове“, рекао је Донован, додавши да је скенирање за сарказам „покушај да се не пије из ватрогасног шмрка друштвених медија, већ да се профилтрирају и синтетишу сви подаци на које пазимо“.

Како се људи у комуникацији све више ослањају на друштвене мреже, тајна служба их тако, све више и више, испитује па чак и притвара.

У најновијем инциденту, холандски тинејџер је ухапшен пошто је послао твит Америкен ерлајнсу, где каже: „Здраво, моје име је Ибрахим и ја сам из Авганистана. Ја сам припадник Ал- Каиде и 1. јуна ћу урадити нешто заиста велико, велико збогом (really big bye)“. Компанија је одговорила минута касније, са: „Сара, ми ове претње схватамо озбиљно. Ваша ИП адреса и детаљи ће бити прослеђени безбедности и ФБИ“.

Америчко Министарство за унутрашњу безбедност, под које Тајна служба потпада, било је предмет конгресне расправе пре само неколико година, када су групе за грађанске слободе тврдиле да запосленици Министарства праве лажне профиле само зато да би пратили друге кориснике. Министарство наводно прикупља и информације о корисницима који критикују његову политику, нарочито идеју да се затвореници из Гвантанама преместе у затвор у Мичигену.

Следи комплетан списак циљева Tајне службе, који је први објавио сајт NextGov.com(2):

– Анализа протока у реалном времену;
– Прилагодљива претрага по кључним речима;
– Тренд анализа;
– Сегментација публике;
– Географска сегментација;
– Квалитативна и визуелна презентација података ( „heat“ мапе, графикони, карте, итд);
– Приступ већем броју корисника (Multiple user access);
– Функција приступа „само за читање“ корисницима;
– Приступ историји Твитер података;
– Идентификација субјекта који жели да оствари утицај (Influencer identification)
– Приступ стандардном веб прегледачу с акредитивима за пријављивање;
– Дозволе на корисничком нивоу;
– Компатибилност са Интернет Екплорером 8;
– Секција 508 усклађена;
– Способност да детектује сарказам и лажне узбуне;
– Функција слања обавештења корисницима;
– Функција анализе података у датом временском периоду;
– Могућност да се квантификује  досег / отисак Агенције код друштвених медија;
– Да продавац обезбеди обуку и техничку / корисничку подршку;
– Могућност креирања прилагођених извештаја без укључивања ИТ стручњака; и
– Могућност претраге садржаја на мрежи на више језика.
———————————————

Да ли је ваш производ чист или је генетски модификован ? Покажите купцу ознаком
Миров лого  ekopokret-bez-gmo-smallПредставник акције “Без ГМО” Еколошког покрета Новог Сада за Западну Србију, Мирослав Драмићанин
Е-пошта: miroslav.miro.dramicanin@gmail.com
Телефон: 062 854 13 28