Владимир Путин: САД имају војне базе широм света и свуда одлучују о судбинама других народа

vladimir-putin3

Москва/Париз – Русија је и даље спремна за дијалог са САД, што је најбољи начин да се постигне узајамно разумевање, поручио је руски председник Владимир Путин.

„Немам разлога да верујем да амерички председник не жели да разговара са руским председником, али на крају крајева, он је слободан да тако поступи“, изјавио је Путин у интервјуу француској телевизији ТФ1 и радио станици Ероп 1, чији су изводи објављени јутрос, а који ће у интегралном издању бити објављен вечерас, пренео је Итар-Тасс.

„Увек сам спреман за дијалог и мислим да је то најбољи начин да се поставе мостови“, истакао је шеф руске државе, наводећи да је са америчким председником Бараком Обамом до сада повремено разговарао телефоном.

Путин је указао на изузетно агресивне акције Вашингтона у међународној арени, наводи руска агенција.

Није тајна, навео је он, да управо САД годинама спроводе „најагресивнију, најригиднију политику у циљу заштите сопствених интереса, како то схвата америчка администрација“.

„Ми једва да имамо икакве трупе у другим земљама, док САД имају трупе свугде, имају војне базе широм света и свуда учествују у одлучивању о судбинама других народа, иако су хиљадама километара удаљене од њихових граница“, констатовао је Путин.

Руског председника ће, како је најављено, сутра примити француски шеф државе Франсоа Оланда у Јелисејској палати, а у петак ће, заједно са другим светским лидерима, присуствовати обележавању 70. годишњице искрцавања у Нормандију (Дан Д), наводе француски медији.

Француско председништво је раније најавило да ће Оланд примити и америчког председника Обаму у Јелисејској палати 5. јуна.

Путин: На југоистоку Украјине нема руских војника, ни инструктора

На југоистоку Украјине нема, и није било никаквих руских војних инструктора или војних јединица, изјавио је председник РФ Владимир Путин у интервјуу за француски канал „ТФ 1“ и радио станицу „Европа 1“.

Он је демантовао претпоставке да РФ има било какве намере да „анектира или дестабилизује југоисток Украјине“.

Према његовим речима, данашње украјинске власти морају да успоставе комуникацију са својим грађанима, али не помоћу оружја, тенкова, или авина, већ преговорима.

Путин је нагласио да украјинска криза не треба да буде нова спирала „хладног рата“, већ да регулисање кризе треба да се одвија путем мирног дијалога.

(Танјуг-Глас Русије)