Командант Кодоровски: „Доњецка народна република није самодовољна“

доњецк командант

Доњецк, 4. јуна (РИА Новости) – Украјинска република која жели независност, Доњецка народна република, и шире –  Донбаска област, имају мале шансе да створе суверену државу, рекао је у уторак за РИА Новости командант батаљона Восток из Доњецке народне републике.

“ Донбас није самодовољан. У потпуности је интегрисан у украјински тржишни систем са другим земљама, посебно са Русијом. Била би друга ствар да смо природна економија, онда би могли да говоримо о пуној аутономији. Али, ако изађемо из једне економије, мораћемо да се држимо друге“, рекао је Александар Кодаковски.

Кодаковски је на челу најзначајнијих одбрамбених снага ДНР, батаљона Восток. Његови људи су пружили чврст отпор украјинским оружаним снагама на југу и истоку земље.

Он је рекао да је на политичарима да одлуче о статусу ДНР, да ли треба да остане у Украјини или да се одвоји. „Људи у батаљону су аполитични. Они су узели оружје у руке да се боре против оног с чим би се у будућности суочавали“, додао је командант.

Кодаковски рекао да је заузимањем контроле над земљом бруталном силом тренутна власт у Кијеву показала колико јој је мало стало до демократских вредности. “ Не можете се заузимати за један скуп вредности а деловати по другом“, објаснио је он.

„Начином који су дошли на власт показали су како ће надаље деловати – газећи све законе, идеје пристојности и морала.“

Кодаковски, бивши шеф јединице Алфа украјинске службе безбедности, рекао је да је режим у Кијеву такође показао да ће у свему следити америчко вођство.

Сада се сврстати уз Америку, у време када свет постаје изузетно поларизован, значи ићи против Русије. Али како југоисток може бити против Русије ? Ми се трудимо да спречимо да постанемо непријатељ Русије“, рекао је активиста.

Доњецка и Луганска област су дом бројног етнички руског становништва и многи имају јаке породичне или пословне везе са Русијом.

„Југоисток је део руског света. Нама се уопште не допада могућност да будемо против руског света“, објаснио је Александар Кодаковски.

Руски посланик Алексеј Пушков је раније рекао да Сједињене Америчке Државе покушавају да Украјину претворе у отворено антируску земљу, која се онда може утерати у тор као део НАТО војног савеза.

Вашингтон је појачао своју антируску реторику од избијања украјинске кризе у фебруару ове године, тврдећи да Русија стоји иза поделе Украјине. Министарство иностраних послова Русије је више пута демантовало овакве оптужбе, рекавши да Русија поштује суверенитет Украјине и да се никада није мешала у њене унутрашње послове.

Извор: http://en.ria.ru/world/20140604/190338189/Donetsk-Republic-Not-Self-Sufficient–Commander.html
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп

Да ли је ваш производ чист или је генетски модификован ? Покажите купцу ознаком
Миров лого  ekopokret-bez-gmo-smallПредставник акције “Без ГМО” Еколошког покрета Новог Сада за Западну Србију, Мирослав Драмићанин
Е-пошта: miroslav.miro.dramicanin@gmail.com
Телефон: 062 854 13 28