ОТКРИВАМО: Ово је докторска дисертација Небојше Стефановића

vulin slina

Комемтар уредништва: Објављени рад је на адреси сајта „Пешчаник“ који је у међувремену оборен тако да је тренутно недоступан кликом на линк. Надамо се да ће убрзо проблем бити решен и да ће после тога документ бити доступан на увид јавности.

У јавност је процурела спорна докторска дисертација Небојше Стефановића. Погледајте је и закључите сами да ли је у питању плагијат.

Србија већ данима расправља о томе да ли је докторска дисертација министра унутрашњих послова плагијат и има ли уопште икакву научну вредност. Објављени рад можете погледати ОВДЕ.

Подсетимо, на сајту Пешачника је 2. јуна објављен текст Угљеше Грушића (доцент, Универзитет у Нотингему), Бранислава Радељића (ванредни професор Универзитет Источни Лондон) и Слободана Томића (докторант, Лондонска школа економије и политичких наука) у којем тврде да је постоје озбиљне индиције да у Стефановићевом докторском раду има много плагијата.

Нова странка је позвала највише државне функционере да се изјасне поводом овог случаја и објасне грађанима како је могуће да једну од најодговорнијих државних функција обавља човек за кога су тројица младих истраживача, који се баве научно-истраживачким радом у
Лондону, утврдили да је плагирао део своје докторске дисертације.

С друге стране, ректор Универзитета Мегатренд Мића Јовановић изјавио је да је докторска дисертација Небојше Стефановића „апсолутно аутентично научно дело“.

– Немамо намеру да утврђујемо да ли је реч о плагијату, пошто је то већ утврђено пре него што је Стефановић бранио дисертацију – казао је Јовановић и додао да ће бити формирана комисија која ће се бавити „одбраном Универзитета Мегатренд, као и Небојсе Стефановића“.

По речима Јовановића, комисија је у фази формирања, биће петочлана, а чиниће је представници Мегатренда и државног универзитета.

– Истраживање је спроведено на 200 испитаника, тако да постоји и 200 сведока да није реч о плагијату – рекао је том приликом Јовановић, док је премијер Александар Вучић изјавио да је образложење о плагијату „нешто најглупље што је икада чуо“.

– Мене питање наводног плагијата веома занима. Завршио сам државни Правни факултет са највишим оценама и мислио сам да знам нешто из те области, али глупље образложење никад нисам чуо. Мислим да стручна јавност треба да оцени да ли се ради плагијату или не – рекао је Вучић новинарима у Београду.

Причу о плагијату докторске дисертације министра Стефановића објавила је и агенција Ројтерс, а можете је прочитати ОВДЕ.

Дневно.рс