Непознати устанак у Саудијској Арабији (видео)

pg-36-secret-spring-1-epa

Овај документарни филм је снимљен у продукцији Journeyman Pictures. Посетите њихов сајт или Јутјуб канал да погледате више награђиваних филмова.

Скривен од света, у саудијској источној провинцији богатој нафтом већ три године пламти устанак. С приступом без преседана, овај документарац истражује растући протестни покрет, највећи у историји Саудијске Арабије.

У сценама које подсећају на Либију, Египат и Бахреин, видимо маскиране демонстранте како, под кишом полицијских метака, плаве улице, бацају камење и узвикују „мучеништво је боље од угњетавања“. У источном регион Катиф, којим доминирају шиити, расте незадовољство упркос томе што су у њему „нафтна поља што хране свет“, јер локалне заједнице пате од сиромаштва, секташке дискриминације и непостојања политичких слобода. Вође протеста су на владиним потерницама, хапсе их, неколико их је убијено под сумњивим околностима.

Саудијска редитељка Сафа Ал Ахмед ризиковала је хапшење или нешто још горе да би ушла у овај немирни регион. Демонстранти су јој на тајним састанцима изнели своје погледе на државно насиље над њима и њиховим породицама. Сестра једног од лидера побуне, инвалид, говори о томе како су снаге безбедности „дошле док сам спавала и претили су ми оружјем“. Припадници покрета наглашавају да побуна ипак расте, али је неколико инцидената са насиљем протестаната отуђило многе мештане и пружило држави оправдање за сламање побуне.После пушчане ватре демонстраната на снаге безбедности, сахрану полицијаца је емитовала државна телевизија а демонстранти су званично обележени као терористи. Обе стране су се сада утврдиле у својим рововима.

„Будућност је веома неизвесна и биће опасно. Држава жели да покаже гвоздену руку. Реакција је апатија или насиље.“

Извор: http://www.mintpressnews.com/watch-saudi-arabias-secret-uprising/191844/
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп

Да ли је ваш производ чист или је генетски модификован ? Покажите купцу ознаком
Миров лого  ekopokret-bez-gmo-smallПредставник акције “Без ГМО” Еколошког покрета Новог Сада за Западну Србију, Мирослав Драмићанин
Е-пошта: miroslav.miro.dramicanin@gmail.com
Телефон: 062 854 13 28