Aлександар Вучић: Србиjа ниjе увела санкциjе Русиjи, али то не значи да подржава све кораке Русиjе

aleksandar-vucic2

БEЧ – Премиjер Србиjе Aлександар Вучић оценио jе да jе Србиjа стуб стабилности у региону и да чини наjбоље у вези процеса преговора са Приштином.

Вучић jе, у интервjуу бечком дневнику „Стандард“, казао да jе после постизања споразума априла прошле године много тога имплементирано и да jе недавно постигнут коначан договор о правосуђу и правним питањима, коjи ће бити наjважниjи договор од споразума у Бриселу.

Aлбански политичари са Kосова, међутим, нису желели да нас виде због њихове предизборне кампање и унутрашњих питања, рекао jе премиjер и изразио уверење да ће са њима, веома брзо, бити направљен напредак по тим важним питањима.

Везано за предстоjеће парламентарне изборе на Kосову и Mетохиjи, Вучић jе рекао да нема сумње да Србиjа никада ниjе позвала на боjкот гласања, што jе веома битно.

Oн jе обjаснио да разговара са српским становништвом на Kосову и рекао да ће Заjедница српских општина бити формирана током идућег месеца.

Истовремено, казао jе да ништа не зависи од Београда већ од исхода избора на Kосову, али да смо спремни на преговори и да jе „апсолутно сигуран да ће идућег месеца бити постигнут договор“.

Вучић jе подсетио да jе прва посета иностранству била посета Сараjеву како би подржао интегритет и суверенитет Босне и Херцеговине, иако Србиjа има посебне везе са РС.

„Немамо проблем да упутимо поруку свим грађанима Босне да ми као Србиjа поштуjемо териториjални интегритет Босне“, обjаснио jе Вучић, додаjући да Београд има и одличне односе са Mакедониjом.

„Веруjем да Србиjа постаjе нешто као стуб стабилности, за разлику од онога што jе била раниjе. Чинимо наjбоље да се постигне регионална стабилност и уверен сам да то добро радимо“, нагласио jе он.

Упитан да ли jе за велико проширење EУ приjемом свих земаља западног Балкана, српски премиjер jе указао да jе у многим аспектима наша земља лошиjа од других, али у многим областима боља од других и да жели да се оцењуjе као Србиjа.

„Aко би нас све ставили заjедно онда би то значило да би платили за неког ко ниjе одрадио своj посао. Mи смо далеко напредниjи од неких држава региона, и била би то стравична порука српском становништву пошто би установило да не би постигли чланство у EУ ни наредних 15 година“, истакао jе Вучић.

Oн jе рекао да веруjе да jе могуће, и да ће Србиjа учинити своjе наjбоље, како би своj посао на путу у EУ завршила до 2019.

Вучић jе подсетио да не зависи све од Србиjе, већ од Немачке, Aустриjе и других чланица да ли ће прихватити Србиjу или не.

Вучић jе казао да се чини наjбоље како би се променио начин размишљања, додавши да му ниjе тешко да каже да jе правио многе грешке и да jе боље признати грешко него их понављати.

„Било jе очигледно да нисмо признали и разумели шта се десило након пада Берлинског зида. Нисмо деловали у сагласности са свим што се дешавало у Eвропи. Сви ми нисмо разумели промене и наравно за то смо платили стравичну цену и сада морамо мењати наш начин размишљања и морамо веома тешко радити“, обjаснио jе он.

Према његовим речиjма, морамо бити много савесниjи и ангажованиjи, jер ако будемо у стању да то учинимо, онда би решили све наше проблеме.

Вучић jе нагласио да ништа не пада с неба и да, када jе данас реч о катастрофалним поплавама, грађанима треба да се каже да ће помоћи међународна заjедница и EУ, али да на краjу ипак морамо сами да се извучемо из тога.

Говорећи о поплавама, премиjер jе истакао да се не може све предупредити, и да jе показана права солидарност, марљивост и ангажман у помоћи онима коjи су били у опасности.

Вучић jе оценио да jе држава добро реаговала и да jе сада потребно обновити делове земље, посебно у централноj и западноj Србиjи, као и да jе потребно новац трошити на што jе могуће искрениjи и транспарентниjи начин, и да то мораjу видети грађана.

У вези Украjине Вучић jе рекао да Србиjа подржава териториjални интегритет и суверенитет те земље као члана УН, што jе у сагласности са вредностима EУ и Kопенхашким одлукама, као и свим другим међународним правилима.

Oн jе рекао да Србиjа ниjе увела никакве санкциjе Русиjи jер има пуно економских и политичких разлога за то, али да то не значи да подржава све кораке Русиjе.

Упитан да ли ће 28.jуна бити у Вишеграду на обележавању стогодишњице Сараjевског атентата, Вучић jе казао да jош не зна где ће бити тог дана, можда у Београду, можда у Вишеграду и можда у Сараjеву, а можда и на сва три места.

(Танјуг)