После разговора са премијером Вучићем, представници листе „Српска“ одлучили да позову грађане да изађу на шиптарске изборе

izdajnik vucic aca

Представници листе „Српска“ одлучили су да позову грађане да гласају на изборима у недељу. После посете дирекора канцеларије за КиМ Грачаници и разговора са премијером Вучићем, представници Срба из покрајине проценили су да је бојкот лоше решење. Једино што могу да кажем је да не мислим да је решење у неизласку на изборе, каже Вучић.

Пред кандидатима са листе „Српска“ је велики посао. У наредних пет дана, колико је остало до избора, потребно је да убеде грађане зашто је важно да изађу на биралишта, али и да надокнаде паузу у кампањи.

„Српска“ је замрзла предизборне радње пошто је ткзв. Централна изборна комисија на гласачке листиће ставила „симболе државности Косова“.

Срби се противе и повећању броја гласова које мањине морају да добију како би освојиле више од гарантованих 10 мандата.

Иако се не слаже са свим одлукама ткзв. ЦИК-а, премијер Вучић каже да је важно проценити шта је за Србе у покрајини најбоље.

„Једино што могу да вам кажем је да не мислим да је решење у неизлаксу на извборе, данас ћу разговоарати са људима да видим шта мисле. Не мислим да су биле паметне одлуке ЦИК-а али ми морамо да се понашамо одговорно и у складу са државним интересима“, навео је Вучић.

Са овим образложењем сагласни су и председници српских општина.

Председник Општине Грачаница Бранимир Стојановић, изабран по шиптарским законима, рекао је да због одговорности према народу који живи на Космету, не би дозволили да десет људи који треба да седе у том парламенту и боре се за српске интересе, буду они који се залажу за формирање војске, да се у сваком српском селу појави по једна касарна.

„Због тога смо донели одлуку да се иде на изборе“, навео је Стојановић.

Владета Костић, посланик у Скупштини Србије, каже да је наредни корак да се мобилишу сви ресурси који се имају не би ли успели да се што више гласова придобије и не би ли се што више кандидата добило.

„Такозвана Централна изборна комисија има само своје тумачење и то јесте само једно тумачење. Ми имамо своје тумачење које се заснива на закону и ми знамо да смо потпуно исправни и желимо да сами одлучујемо о својим судбинама“, навео је Костић.

(Александра Миливојевић/Андрија Игић – РТС)