Србија ће склизнути испод нуле, у рецесију

recesija

БЕОГРАД – Члан Фискалног савета Владимир Вучковић изјавио је данас да је и без поплава било неизвесно да ли ће Србија имати раст БДП-а, а да је сада, са поплавама, извесно да ће Србија склизнути испод нуле, у рецесију.

„Колико је то – да ли један или 1,5 одсто, или више – остаје да се види, јер би свако прецизирање било нагађање у овом тренутку“, рекао је он на презентацији последњег броја часописа „Макроекономске анализе и трендови“ (МАТ).

Вучковић је посебно скренуо пажњу да би дефицит, и без ефеката поплава, био већи од осам одсто.
„Зато мора да се реагује. Уколико мере владе буду оштре, а најављено је смањење плата, онда ефекти до краја године могу бити задовољавајући“, рекао је Вучковић.

Он је додао и да је у овом тренутку незахвално прогнозирати колике би уштеде у буџету требало да се остваре, али да су уштеде сигурно око једног процентног поена, или 400 милиона евра, о чему се и до сада говорило.

Аутор МАТ-а Миладин Ковачевић изјавио је да би у овој години пад БДП-а могао бити и 1,5 одсто у односу на протеклу годину.
„Најважније области које ће утицати на негативну стопу кретања БДП-а од минус 1,5 одсто условљене су највише падом у пољопривредној производњи и индустрији, посебно енергетици“, навео је он.

Ковачевић је прецизирао да је потенцијални пад пољопривредне производње оцењен у интервалу од 10 до 18 одсто у односу на поршлу годину, а да би у индустрији тај пад могао да износи око три одсто.

Ковачевић је оценио као забрињавајућа буџетска кретања у прва четири месеца 2014.године.
„Дефицит у прва четири месеца је 91,7 милијарди динара што је половина пројектованог републичког дефицита за 2014.годину“, рекао је он.

Усвојене измене Закона о порезима и доприносима Ковачевић је оценио као добру меру јер ће подстаћи послодавце да запослене који су били у сивој зони и формално пријаве, али да та мера неће значајније подићи запосленост.

Поплаве ће погурати инфлацију

Аутор часописа Макроекономске анализе и трендови (МАТ) Гордана Вукотић Цотич сматра да треба очекивати раст међугодишње инфлације, јер ће цене основних пољопривредно-прехрамбених производа поскупети као последица поплава.

„Због поплава ће се повећати и цене непрерађеног воћа, поврћа, цене живе стоке ће, такође, порасти, јер ће кукуруз поскупети“, рекла је она на представљању новог броја МАТ-а.

Цотич је навела да ће поплаве имати последице и на цене прехрамбених производа, али и истакла да у овом тренутку не може да прецизира за колико ће порасти инфлација.

Танјуг