Вјачеслав Пономарјов: Оборили смо авион Су-25 украјинске војске

kramatorsk avion

12.10 – Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен изјавио је данас да Русија треба да потпуно повуче трупе са украјинске границе ако жели смиривање украјинске кризе.

11.28 – Вјачеслав Пономарјов: Оборили смо авион Су-25 украјинске војске

Припадници снага самоодбране у Славјанску, где су јутрос настављене жестоке борбе са украјинском војском, тврде да су оборили украјински борбени авион Сухој 25, пренео је „Глас Русије“.

„Пре око пола сата смо оборили авион Су-25 украјинске војске, а уништили смо и један њихов хеликоптер, неколико тенкова и један оклопни транспортер“, изјавио је „народни градоначелник“ Славјанска Вјачеслав Пономарјов.

Он је додао да су припадници украјинске војске на контролном пункту у близини Славјанска забранили да два аутобуса са децом напусте тај град.

Портпарол проруских снага у Славјанску је навео да тренутно тај град надлеће осам хеликоптера украјинске војске.

11.27 – У специјалној операцији украјинске војске у Доњецкој и Луганској области на истоку Украјине погинула је 181 особа, укључујући 59 украјинских војника, казао је новинарима украјински државни тужлац Олег Магнитски. Повређено је 239 људи. Није јасно да ли су у овај биланс уључене и жртве снага самоодбране побуњених области, додаје Раша тудеј.

11.15 – Седморо деце рањено је од метка и штрапнела током сукоба у источној Украјини од 9. маја, саопштио је УНИЦЕФ у оштром протесту поводом ескалације борби.

„У једном случају, 15-годишње дете упуцано је док је у аутомобилу чекало на контролном пункту. Дете је упуцано у стомак и метак је оштетио црева, па је и даље у тешком стању“, упозорава УНИЦЕФ. „Најмлађе рањено дете има четири године и претрпело је ране од шрапнела док је шетало с баком“, наводи се у оштром протесту УНИЦЕФ-а.

10.52 – РИА Новости: Украјинска армија покушава да уђе у центар Славјанска

Украјинска армија напада на Славјанск, колона војне технике покушава да продре у центар града, како би преузела контролу, саопштили су у уторак из штаба народне војске РИА Новостима.

Агенција ИТАР-ТАСС је, такође, саопштила да су два ловца и два хеликоптера нанели ракетне ударе по селу Семјоновка код Славјанска. „Најпре су се појавила два ловачка авиона, бомбардовала и отишла у стану Изјума. Онда су се са стране фабрике сточне хране појавила два хеликоптера и исто тако – бомбардовала и спустила се код села Рајгородок“, речено је агенцији.

10.45 – Русија и Украјина су се договориле да не прекидају испуруке гаса, да се не обраћају суду у Стокхолму и не прелазе на систем авансног плаћања до наредног трилатералног сусрета министара енергетике Русије, Украјине и Евопске уније који би могао да се одржи до краја наредне недеље.

„Две стране су се договориле да не иду на Стокхолмски суд“, рекао је после четврте рунде преговора у Бриселу директор Гаспрома Алексеј Милер. Према његовим речима, датум наредног тространог састанка још није одређен, али су стране спремне на разговоре ако буде неопходно, пренео је Итар Тас. Преговори ће зависити од плаћања дуга Украјине за новембар и децембар прошле године по цени од 385 долара за хиљаду кубних метара, као и уплате 500 милиона долара за април и мај ове године на основу споразума постигнутог у Берлину 30. маја.

10.40 – Арсен Аваков: У борбама око Славјанска учествују оклопна возила и бацачи граната

Вршилац дужности шефа МУП-а Украјине Арсен Аваков је саопштио да су украјинске војно-полицијске снаге уништиле контролне пунктове народне војске за време боја код Славјанска (исток Украјине).

Аваков је раније изјавио да је код Славјанска почела борба у којој учествују оклопна возила и бацачи граната. Аваков је, такође, замолио становништво Славјанска, Краматорска и Красног Лимана да остану код куће.

Кијевска власт од средине априла проводи војну операцију на истоку Украјине, како би угасила протесте, који су настали као реакција на смену власти у земљи 22. фебруара, после вишедневних сукоба у центру Кијева.

10.02 – Министри одбране земаља чланица НАТО окупили су се у Бриселу да би разговарали о украјинској кризи и односима са Русијом. Министри ће разматрати краткорочне и дугорочне мере како би ојачали одбрану источних граница НАТО након припајања Крима Русији, речено је новинарима уочи састанка у седишту Алијансе.

„Савезницима је јасно да се суочавамо са највећим безбедносним изазовом након хладног рата“, изјавио је јуче амерички амбасадор при НАТО Даглас Лут. Пољска је затражила да НАТО постави додатне трупе на њеној територији, а исти захтев имају и балтичке земље, које се осећају угрожене после руске интервенције на Криму.Ове теме ће се наћи и на дневном реду сутрашњег самита Г7 у Бриселу, на коме ће учествовати и амерички председник Барак Обама.

08.54 – Руска влада је данас званично обавестила Парламентарну скупштину Савета Европе (ПС СЕ) да прекида сарадњу и да неће учествовати на летњем заседању скупштине СЕ, саопштио је шеф одбора Државне думе за међународне односе Алексеј Пушков, а пренео „Глас Русије“.

„У том обавештењу смо детаљно показали став Русије о Криму и украјинској кризи, критиковали одлуку ПС СЕ да одузме низ овлашћења руској делегацији, а указали смо и да Русија не одустаје од дијалога, али да не признаје језик санкција, јер оне чине сарадњу немогућом“, рекао је Пушков.

02.20 – Руски нацрт резолуције којим се захтева тренутни прекид ватре у Украјини и хуманитарни коридор, наишао је на критике Запада и хладан пријем у Савету безбедности УН.

„Народни градоначелник“ Славјанска Вјачеслав Пономарјов је изнео да је у јутрошњим нападима на тај град погинуо један цивил, а удари украјинске војске су највише усмерени на центар града, као и на село Семењовка, пренео је Интерфакс.

Поред Славјанска, борбе су се током ноћи одвијале и десетак километара даље, у Краматорску, посебно на локалном аеродрому.

Према најновијим извештајима, тројица припадника проруских снага су погинула у селу Јаснохирка, у предграђу Краматорска, пошто је украјинска војска гранатом погодила аутомобил у којем су се они налазили, наводи Итар-Тас.

(Курир-Танјуг-Глас Русије-НСПМ)