Вучић: Мислим да нису паметне одлуке ткзв. ЦИК-а, а исто тако не мислим да је паметно да Срби не изађу на те изборе

vucic zamisljeni

Председник Владе Србије Александар Вучић рекао је да ће већ данас почети разговоре са представницима Срба са Косова о њиховом изласку на такозване косовске парламентарне изборе 8. јуна.

Вучић је новинарима у Београду рекао да не мисли да су паметне одлуке ткзв. ЦИК-а Косова као и да не мисли да је паметно да Срби не изађу на те изборе, преноси Бета.

„У сваком случају нећемо оставити председницима општина са већинским српским живљем на Косову да сами одлучују о томе без договора са Београдом“, рекао је Вучић.

Ткзв. „ЦИК“ је на гласачке листиће ставила симболе државности Косова, а Срби тврде да је промењен састав бирачких одбора у срединама јужно од Ибра, као и да је повећан број гласова које мањине треба да добију како би освојиле више од гарантованих 10 мандата.

Због тога је Српска листа, најутицајнија српска организација на изборима 8. јуна, замрзла изборну кампању.

Говорећи о нападима на сајт Пешчаника, премијер је рекао да је сајт био нападнут са две приватне адресе и да држава не стоји иза тога.

Истакао је да има податке о нападачима, али да их неће износити док се не заврши истрага нкоју спроводи Одељење за високотехнолошки криминал Министарства унутрашњих послова.

На питање о тврдњама објављеним на сајту Пешчаника да је докторат министра унутрашњих посова Небојше Стефановића плагијат, Вучић је одговорио да не верује у истинитост тих тврдњи.

„Глупље образложење нисам у животу прочитао“, изјавио је Вучић поводом тврдњи о плагијату.

Вучић је рекао да је на састанку са представницима Организације за европску безбедност и сарадњу закључено да је био у праву када је саопштио да држава у Србији не спроводи никакву цензуру.

„Нису могли да ми дају ниједан доказ за тврдње о обарању сајта Телепромптер и скидању блога са сајта Блиц“, изјавио је Вучић.

(РТС)