ЕУ забринута, Пољаци нарочито, Бугаре скоро па да сматрају за руског тројанског коња

go

Софија. Забринутост Запада због тога што проруске симпатије Бугарске угрожавају политику Европске уније ( ЕУ ) и НАТО на Балкану све је већа, коментарише пољско гласило Реч Посполита.

Бугаре скоро па да сматрају за руског тројанског коња.

Бугарске везе са Русијом постоје због сличних језика, заједничке православне традиције, као и због чињенице да Русија има велику улогу у ослобођењу Бугарске од турске владавине 1878.

Вероватно се тиме може објаснити чињеница да многи политичари у Бугарској, посебно на левом крилу, мисле да Бугарска има више заједничког са Русијом него са Западом.

Руски амбасадор у Софији је чак предложио да Бугарска размотри улазак у Евроазијску унију.

Сигнали који долазе из Софије у протеклих месец дана оправдавају забринутост.

Бугарски парламент је у априлу  усвојио законске амандмане који омогућавају да руски гигант Гаспром избегне прописе ЕУ о инвестицијама у енергетском сектору на Балкану (у вези пројекта гасовода Јужни ток).

Европска комисија (ЕК) је истакла да је неколико текстова повезано са директним интересима Гаспрома и упозорила Бугарску на могуће санкције.

Иако је на почетку сукоба у Украјини бугарска влада подржала борбу за очување територијалног интегритета Украјине, после припајања Крима Русији председник бугарског парламента, социјалиста Михаил Миков, пожурио је да честита свом колеги у руској Думи.

Извор: http://www.focus-fen.net/news/2014/06/03/338310/rzeczpospolita-bulgarias-russian-sentiments.html
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп

Да ли је ваш производ чист или је генетски модификован ? Покажите купцу ознаком
Миров лого  ekopokret-bez-gmo-smallПредставник акције “Без ГМО” Еколошког покрета Новог Сада за Западну Србију, Мирослав Драмићанин
Е-пошта: miroslav.miro.dramicanin@gmail.com
Телефон: 062 854 13 28