Иринеј у Храму Христовог Васкрсења уручио Орден цара Константина Филипу Вујановићу

irinej_vuj_2

У ПРИСУСТВУ ВЕЛИКОГ БРОЈА ВЕРНИКА, А НА ПРЕДЛОГ МИТРОПОЛИТА АМФИЛОХИЈА

  • ИРИНЕЈ: Желимо да овај орден украшава вашу породицу, место које упражњавате и да том дивном послу допринесете и учините да Црна Гора са Србијом игра и данас улогу коју је играла у својој историји, да све своје снаге ујединимо и да у овом времену наш народ има улогу коју је имао кроз своју целу историју на понос оба народа
  • ВУЈАНОВИЋ: Ово су поруке мира, љубави и слоге. Исказујем поштовање према овом одликовању због самог ордена, због године у којој сам га добио, због године у којој су се десили догађаји у православној Митрополији црногорско-приморској, по којој ће се прошла година вечно памтити. Овај орден доживљавам и као поруку Црној Гори

irinej_vuj_1

ПАТРИЈАРХ српски Иринеј уручио је данас у Подгорици председнику Црне Горе Филипу Вујановићу Орден цара Константина.

У обраћању у Храму Христовог Вакрсења, патријарх Иринеј је подсетио на значај и улогу цара Константина који је 313. године признао хришћанство као званичну религију.

„Уручујем вам Орден светог цара Константина у овом предивном храму којим се поноси, не само Црна Гора, него цео православни свет. Као последица Миланског едикта јесте и овај храм у Подгорици и није случајно да овај орден вама који представљате Црну Гору доделимо у овом најновијем и најлепшем храму наше свете цркве црногорског и српског народа и целог народа православног”, рекао је патријарх.

Он је додао да је Вујановићу орден додељен на предлог митрополита црногорско-приморског Амфилохија.

„Орден који ће украшавати вашу личност да буде нови повод, да вас сила и снага подрже да Црну Гору водите и управите оним путем којим су је упутили највећи представници Црне Горе од митрополита Данила, Светог Петра Цетињског Првог, Светог Петра Другог Петровића Његоша и других значајних личности народа Црне Горе”, истакао је патријарх.

Он је подсетио да је Орден цара Константина највеће одликовање које Српска православна црква додељује представницима Србије и Црне Горе.

„Желимо да овај орден украшава вашу породицу, место које упражњавате и да том дивном послу допринесете и учините да Црна Гора са Србијом игра и данас улогу коју је играла у својој историји, да све своје снаге ујединимо и да у овом времену наш народ има улогу коју је имао кроз своју целу историју на понос оба народа”, истакао је патријарх српски.

Председник Црне Горе Филип Вујановић захвалио је на признању и рекао да му је част да данас у храму Христовог Васкрсења у Подгорици из руку српског патријарха прими ово значајно признање.

„Ово су поруке мира, љубави и слоге. Исказујем поштовање према овом одликовању због самог ордена, због године у којој сам га добио, због године у којој су се десили догађаји у православној Митрополији црногорско-приморској, по којој ће се прошла година вечно памтити”, рекао је Вујановић.

Он је подсетио да је одликовање добио када се прославило 17 векова од доношења Миланског едикта, који је означио да су све вере једнаке.

„Полазимо од једнаке поруке, поруке мира, љубави, слоге, заједништва. Зато је та порука која траје више од 17 векова и данас актуелна и биће вечно актуелна”, рекао је Вујановић.

Он је нагласио да је порука цара Константина и за данашњу Црну Гору порука од посебне важности и поручио да је православље и хришћанство трајно.

„Поруке мира и једнакости су вечне и треба да их упућујемо у слози, у жељи да будемо заједно, да упућујемо љубав једни другима, да опраштамо да бисмо живели са другима и градили бољу будућност. Овај орден доживљавам и као поруку Црној Гори”, рекао је Вујановић.
Свечаности у храму Христовог Васкрсења у Подгорици присуствовао је велики број верника.

http://www.vijesti.me/vijesti/patrijarh-irinej-vujanovicu-urucio-najvece-odlikovanje-spc-a-clanak-214927