Западне силе критикују руски нацрт резолуције о Украјини као „лицемеран“ и „ироничан“

rusija-sad-eu-ukrajina

Њујорк — Руски нацрт резолуције којим се захтева тренутни прекид ватре у Украјини и хуманитарни коридор, наишао на критике Запада и хладан пријем у Савету безбедности УН.

Русија је иступила с тим документом на почетку једномесечног председавања Саветом безбедности, преноси АФП.

Московске тврдње да жели да стопира насиље у Украјини, наишле су на жустро одбацивање Вашингтона.

Стејт дипартмент је то назвао „лицемерјем“ с обзиром да Русија, по његовим тврдњама, није учинила ништа да спречи сепаратисте у Украјини да нападају стално нове циљеве и држе посматраче ОЕБС-а као таоце.

У руском нацрту резолуције, представљеном у понедељак пред Саветом безбедности, захтева се „тренутни прекид непријатељстава“, а на оне који учествују у борбама се апелује да се ангажују на „одрживом прекиду ватре“.

Руским нацртом се тражи и стварање хуманитарних коридора како би цивили који то жели могли безбедно да напусте подручја непријатељстава и како би се обезбедило несметано снабдевање.

Британски амбасадор Марк Лајал Грант изјавио је за новинаре након једносатних затворених консултација да има мало подршке за руски нацрт такав какав јесте.

„Нема недостатка хране, нема опсаде градова, тако да није сасвим јасно чиме би било оправдано стварење хуманитарних коридора“, сматра Грант.

Москва је четири пута стављала вето на резолуције Запада о Сирији. „Након отпора било каквој разумној акцији поводом хуманитарних проблема у Сирији, предложити нешто о Украјини је у најмању руку иронично“, изјавила је поводом руског нацрта резолуције литванска амбасадорка Рајмонда Мурмокаите.

По њој, ствари би се и без резолуције веома брзо решиле када би се Русија одрекла побуњеника, престала да их снабдева и финансира.

Руски амбасадор у УН, Виталиј Чуркин, истиче да је нацрт резолуције наишао на извесна позитивна реаговања и подршку, али да Москва још није донела одлуку о својим даљим корацима у погледу рада на њеном тексту.

Чуркин одбија повлачење паралеле измедју Украјине и Сирије, истичући како би Русија подржала локални споразум о хуманитарним коридорима и у Сирији.

(Танјуг)