Срби јужно од Ибра излазе на шиптарске изборе, али не и са севера КиМ

djuric-na-kosovu-izbori-izllazak-srba.png

Косовска Митровица – Срби јужно од Ибра изаћи ће на ванредне парламентарне изборе 8. јуна, док њихови сународници са севера, због услова које је наметнула Приштина, неће, незванично сазнаје „Политика”.

Представници Српске листе са севера КиМ поручују да не могу изаћи под условима под којим се тражи цензус од 70.000 за 11. мандат, где су гласачки листићи са обележјима државе Косово и где се крши процедура о бирачким одборима. Како каже за наш лист добро упућени извор, Српска, која има 67 кандидата, од којих је чак 19 из Грачанице, мора „бирати између два зла”, убеђена да ће од 10 загарантованих места, колико следује српској заједници на изборима, добити најмање 8 мандата.

– Иако немамо времена за кампању, иако и под немогућим условима пристајемо да уђемо у ткзв. косовски парламент, очекујем да ћемо моћи да доста тога урадимо у будућем сазиву скупштине. Услови су непримерени, било је много колебања да ли изаћи или не, али смо принуђени да будемо на биралиштима, уверени да ће нама српски народ дати гласове – наводи за „Политику” наш извор.

Срби са севера неће „под оваквим условима Приштине бити на биралиштима”, а то су за „Политику” потврдили и Горан Ракић, ткзв. градоначелник северне Косовске Митровице, и Стеван Вуловић, први човек општине Зубин Поток. – Не можемо да позовемо народ да изађе 8. јуна, када нас Приштина константно и континуирано уцењује, а сумњам да се ишта може променити у наредним данима. ЦИК је ово смишљено урадио, не поштујући Закон о општим изборима, а не можемо ни да прихватимо да на гласачком материјалу буду обележја државности самопроглашене косовске државе – каже Горан Ракић.

Б. Р.

———————————————-

Ђурић: Срби треба да слушају градоначелнике и посланике са КиМ

Грачаница –Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је јуче у Грачаници да Срби треба пажљиво да слушају препоруке председника општина и посланика у Скупштини Србије са Косова у вези са наступом на предстојећим изборима на Косову.

Ђурић је након посете манастиру Грачаница, где се састао са узурпатором трона епископа рашко-призренских Теодосијем, изјавио новинарима да је ово време када се морамо разумети и у врло директној комуникацији договарати шта ћемо радити. „Чули сте резерве које имамо за одређено понашање привремених институција из Приштине и ЦИК, али нећемо дозволити да њихово понашање буде науштрб дугорочних српских државних и националних интереса на Косову”, казао је Ђурић.

Он је додао да се неће либити и стидети да се за савет обрати патријарху српском Иринеју и узурпатору Теодосију, са којим се срео јуче у Грачаници. „У свом раду ћу се руководити државним интересима, сарађиваћу са свима без обзира на њихову страначку припадност, са свима онима којижеле да стање на КиМ и положај наших грађана у покрајини побољшамо”, рекао је он.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију додао је да рачуна на пуно разумевање Срба с Косова и Метохије и да ће све што буде рађено бити у правцу њиховог бољитка. „Данашњи положај нашег народа на КиМ неодржив је и није достојан века у којем живимо. Учинићемо све сарађујући са ЕУ и другим међународним партнерима да омогућимо одржив повратак расељених, а да онима који су данас у покрајини пружимо максимум социјалних, економских и политичких права које имају грађани било ког дела планете”, рекао је он.

Ђурић је казао да смо, преговарајући са представницима привремених институција самоуправе у Приштини, покушали и донекле успели да поставимо добре основе за побољшање положаја косовских Срба.

Танјуг – Политика