Чачак: Гимназијалци се филмом ругају селебрити култури

477104_cacak01-protagonisti-filma-osam-i-po-minuta_f

Чачански гимназијалци извргли су руглу феномен селебрити културе филмом “Осам и по минута”, који ће бити приказан у Београду.

У пројекту је учествовало двадесетак ученика Гимназије, а њихов ментор, професор Владимир Живановић наглашава да су били једногласни у избору теме.

Инспирација им је била књига Маје Вукадиновић “Звезде супермаркет културе”, која говори о људима који су без посебних квалитета стекли статус медијских звезда.

Минићи и штикле уместо музике
– Све је мање квалитетних свирки, а све су популарније фолкотеке, минићи и високе штикле. Мало ми је жао тих људи који још нису открили шта је добра музика и шта значи погледати добар филм, али ваљда ће једног дана открити. Можда ће им овај филм помоћи у томе – каже члан креативног тима Гимназије Предраг Аврамовић.

– До пре двадесетак година пажњу јавности привлачили су људи који су успевали да се издвоје својим радом, талентом и постигнућима. Данас је све више оних који до пет минута славе долазе изношењем своје интиме на тацни у многобројним ријалити програмима. То су такозване селебрити карикатуре и овај филм говори о њима – каже Живановић.

Радња филма “Осам и по минута” смештена је у телевизијски студио у којем је једна од гошћи “контроверзна” старлета Коко Ким.

Новинарка објашњава да је она шокирала јавност када је штиклом покушала да пресече вене пошто није успела да уђе у ријалити програм “Обор Алл Старс”. Улогу Коко Ким тумачи Василија Зоћевић.

– Играм девојку која представља све лоше што је у културном смислу задесило ово друштво. Нажалост, из дана у дан има све више девојака којима су старлете узори. Треба под хитно да се освестимо и да схватимо да су неке друге ствари у животу битније од тога како ће неко изгледати и да ли ће имати пуно новца. Мислим да треба да смањимо наше потребе и да схватимо да је најважније да будемо добри људи – наводи Василија.

Протагонисти филма истичу да им није била жеља да било кога вређају, већ да на духовит начин укажу на реалан друштвени проблем и сугеришу како се не треба понашати.

Филм је урађен у продукцији регионалне телевизије “Телемарк”.

Владимир Никитовић – БЛИЦ