Напад кијевске хунте на центар Луганска (фото+видео)

veseti

20:00  Народна милиција изјављује да је Кијев унајмио пилоте-плаћенике – Инострани пилоти се боре на страни Кијева, њихова квалификација је исувише висока за украјинску војску. Овакво виђење има командант батаљона “Исток“, Доњецке народне републике, Александар Ходаковски.

Управо његов батаљон је 26. маја узео под своју контролу аеродром у Доњецку, а затим претрпео нападе украјинског ваздухопловства. Батаљон је у нападу изгубио око 70 људи.

Раније је Народна милиција Доњецке народне републике у више наврата објавила да је Кијев унајмио стране пилоте који су, како се претпоставља, из западних приватних војних компанија.

19:50  
Москва позива Запад да утиче на Кијев – Бомбардобање Луганска сведочи о томе да Кијев отворено не жели да иде путем за проналажење међуетничке хармоније у Украјини. Ово је саопштило Министарство спољних послова Русије.

У понедељак је украјинско ваздухопловство бомбардовало зграду регионалне администрације Луганска, погинуло је пет особа. Користиле су се касетне бомбе које су забрањене међународном конвенцијом.

У Москви скрећу пажњу на то да се ескалација акција украјинских војних снага поклопила са посетом заменика министра одбране САД, Дерека Шола Кијеву.

Русија “поново позива наше западне партнере да утичу свим силама на Кијев како би се зауставило срљање Украјине у националну катастрофу“.

19:45  
Константиновка: оружје заплењено од екстремиста из Десног сектора

19:30  Напад кијевског авиона на центар Луганска

19:20  ОЕБС и даље не може да ступи у контакт са својим посматрачима у Украјини – Две посматрачке групе ОЕБС-а, које су нестале прошле недеље у Доњецкој области, и даље нису успоставиле контакт. Ово је изјавио прес секретар организације у Украјини, Мајкл Бочуркив.

Према његовим речима, људи који су притворили припаднике ОЕБС-а, “до сада нису наводили услове за њихово ослобађање“.

Прошлог понедељка група од 4 међународна посматрача притворена је источно од Доњецка. Друга група – код Луганска. Долазе различите информације о месту где се они налазе.

19:10  
Украјина прети да ће тужити “Гаспром“ на суду – “Нафтогас“ је затражио од “Гаспрома“ да фиксира цену од 268,5 долара за хиљаду метара кубних горива. Ово је саопштио министар правде Украјине, Павел Петренко.

Према његовим речима, тужба ће бити поднета арбитражу у Стокхолму уколико стране не разреше спор око гаса.

У првом кварталу године, цена руског гаса за Украјину је била 268,5 долара. Њу су стране договориле у пакету са целим низом других економских споразума. Сада је цена, обрачуната према формули уговора, 485 долара за хиљаду метара кубних. Кијев је затражио да се врати претходна цена.

18:40  
Украјинска авијација извела други ваздушни напад на Луганск – Други ваздушни напад нанело је украјинско ваздухопловство на барикаде Луганске Народне Републике, преносе РИА Новости. Има информација о новим жртвама, али се тачан њихов број тренутно не зна.

Прилком претходног ваздушног напада на зграду Луганске регионалне администрације погинуло је, најмање, петоро грађана.

Извор агенције, у војним структурама Украјине, је саопштио да Кијев шаље додатне јединице и војну технику у Доњецку и Луганску област за борбу са присталицама отцепљених република.

17:40  
Стратешки маневри на западу Русије – Руске оружане снаге врше тактичке вежбе са стратешким ракетама у западној војној области и стратешком авијацијом дугог домета. Како преноси Министарство одбране, то је повезано са планираном провером борбене готовости Оружаних снага Руске Федерације са наоружањем дугог домета „Искандер“.

17:05  Моменат напада авијације на центар Луганска

16:50  Русија позвала на прекид војне операције на истоку Украјине – Русија је позвала НАТО да затражи од кијевских власти да одмах прекину операцију на југоистоку Украјине. Овакву изјаву је дао стални изасланик Русије у НАТО-у, Александар Грушко.

Према његовим речима, Москва такође очекује да ће “Алијанса коначно осудити кривичне радње радикалних националиста почињене у разним градовима Укарјине“.

Стални представник је такође скренуо пажњу на то да НАТО подстиче Кијев на војну операцију указујући му техничку подршку. Према Грушковим тврдњама, због тога је НАТО делимично и одговоран за неуспех политичког процеса.

16:40  
Москва огорчена због догађаја у Луганску – Специјална операција, која се наставља на југоистоку Украјине, је грубо рушење међународног хуманитарног права од стране Кијева. Ово је изјавио министар спољних послова Русије за људска права, демократију и владавину права, Константин Долгов.

Тако је он прокоментарисао ситуацију у Луганску где је у понедељак, у ваздушном нападу украјинског ваздухопловства на зграду регионалне администрације, погинуло неколико особа.

Долгов је позвао да се спроведе међународна истрага свих злочина у сфери хуманитарног права у Украјини.

16:30  
Ваздушни напад ваздухопловства Украјине на Луганск: има жртава – Најмање пет особа је погинуло приликом ваздушног напада украјинског ваздухопловства на зграду администрације Луганске народне републике. Ово објављују РИА Новости.

Према информацијама агенције, тренутно повређене изводе из зграде. Један од припадника Народне милиције тврди да унутра има “много мртвих и рањених“. Након ваздушног напада у згради је дошло до великог пожара.

У понедељак се изнад Луганска појавило неколико борбених авиона након чега је отворена ватра из митраљеза.

14:30  Русија ће поднети у СБ УН нацрт резолуције о Украјини – Русија намерава 2. јуна да унесе у Савет безбедности УН нацрт резолуције који садржи мере за испуњавање “зацртаног пута“ ОЕБС-а у Украјини и Женевског споразума, саопштио је министар спољних послова Русије, Сергеј Лавров.

“Како би се постигло испуњење ових докумената, а у оба се наводи захтев за прекид било каквог насиља, Русија данас планира да унесе у Савет безбедности УН нацрт резолуције“, – објаснио је он.

Лавров је такође навео да ће руска страна позивати на престанак насиља, формирање хуманитарних коридора за пролаз цивила и почетак преговора о прекиду ватре.

13:40  
Гаспром ће размотрити опције снижења цена гаса за Украјину – “Гаспром“ ће, у случају да Украјина угаси дуг за гас, размотрити могућност давања попуста на и корпоративној основи, а не само кроз смањење извозне царине, саопштио је за новинаре председник руског гасног холдинга, Алексеј Милер. Милер је такође додао да ће Гаспром ове недеље поднети тужбу против “Нафтогаса“ арбитажном суду у Стокхолму.

13:20  
Порошенко: типовање на чоколадног краља – Украјинци, тачније део њих, изабрали су новог председника. Вашингтон рачуна на Петра Порошенка из сасвим објашњивих разлога: у њему су видели више или мање умереног политичара у односу на бившег премијера Јулију Тимошенко или лидера Радикалне странке Олега Љашка. Да не говоримо о Дмитрију Јарошу, руководиоцу Десног сектора.

Између осталог, прво што је учинио Порошенко када је изабран за председника, не чекајући чак ни коначно пребројавање гласова — применио је јуришну авијацију и тешку артиљерију на истоку земље, што је довело до масовних жртава. Између осталог, међу цивилима. Тако да ко је постао шеф украјинске државе у смутно време? О Порошеку се доста зна. Он је милијардер, власник бизнис-империје чији је део чоколанда фабрика Рошен и телевизијски Пети канал. При томе од медијског актива чији значај је у актуелној Украјини колосалан, Порошенко за сада не планира да одустане.

12:50  
Расподела наоружања

12:25  Авион при полетању са аеродрома у Доњецку избацује мамце против ракета

12:10  Борбе у Луганску

11:50  Борбе у Луганску

11:20  Контролни пункт у Доњецку

11:00  Војници Доњецке Народне Републике у Доњецку на положају

10:45  Сергеј Пономарев – У Луганску се настављају борбе

10:35  Код Луганска се воде борбе – Народна милиција је 2. јуна покушала да под своју контролу узме војну јединицу граничне службе Украјине. Граничари су пружили оружани отпор.

Отворена је ватра где је употребљено ватрено оружје, минобацачи и бацачи граната која се наставља већ три сата. Над градом лети борбени авион украјинске војске.

У борбама је погинуо најмање један припадник Народне милиције којег је метак погодио у главу док је пуцао из заседе.


10:20  
Русија, ЕУ и Украјина ће поново покушати да реше проблем гаса – Редован покушај решавања проблема гасног дуга Украјине биће на састанку три стране, где ће учествовати министри енергетике Русије, ЕУ и Украјине и који ће бити одржан у резиденцији Европске комисије (ЕК) у Бриселу. Ово ће бити четврта рунда преговора у оваквом формату.

Стране се надају да ће постићи консензус баш 2. јуна – дан који је “Гаспром“ одредио као крајњи рок Украјини да исплати дуг за гас. Конкретно, ЕУ је орјентисана на постизање “барем оквирног“ споразума за гас између Русије и Украјине на овом састанку.

09:45  
“Гаспром“ одложио Украјини увођење режима плаћања гаса унапред – Гаспром је објавио одлуку да ће одложити увођење режима плаћања гаса унапред Кијеву од 3. до 9. јуна, уз услов да до тог датума буде плаћен гас који је Украјини испоручен у мају, ово је саопштио председник руског холдинга, Алексеј Милер.

09:30  Батаљон „Восток“ одлучан у одбрани Доњецка

09:15  Савет Русија-НАТО ће разговарати о ситуацији у Украјини – У Бриселу ће у данас бити одржано заседање Савета Русија-НАТО (СРН) на нивоу амбасадора, стране ће разговарати о ситуацији у Украјини.

На последњем заседању СРН, 5. марта у Бриселу, стране Алијансе су готово одбиле да слушају руске аргументе. “Ми смо разочарани исходом тог састанка“, – рекао је након састанка руски изасланик пру НАТО-у, Александар Грушко. Према његовим речима, састанак се претворио “у читање националних изјава“.

08:50  
ОЕБС не планира да повлачи своје посматраче из Украјине – ОЕБС не планира да обуставља рад своје мисије на југоистоку Украјине, саопштио је шеф прес-служб специјалне посматрачке мисије ОЕБС-а у Украјини Мајкл Боцуркив.

„У Доњецку и Луганску имамо канцеларије, тамо раде људи. Не планирамо да се евакуишемо или нешто слично. Наставићемо да радимо тамо, рекао је Боцуркив.

На прес-конференцији у Кијеву он је изјавио да у овом тренутку ОЕБС није успео да поново успостави везу са две групе своје мисије које су деловале на истоку Украјине.

08:30  
Москва примила од Украјине 786,4 милиона долара на рачун исплате гасног дуга – Министарство енергетике потврдило је да је примило 786,9 милиона долара које је Кијев уплатио на рачун исплате дуга за испоручени руски гас у фебруару и марту, саопштио је представник Министарства енергетике Русије. 30.Чињеницу да је украјински дуг уплаћен, потврдио је и европски комесар за енергетку, Гунтер Оетингер.

08:00  
Славјанск – Народ ће се борити

07:45  Становници Мариупоља изабрали „народног градоначелника“ – На митингу присталица независности Доњецке народне републике (ДНР) становници Мариупоља гласали су за оставку актуелног градоначелника Јурија Хотлубеја и изабрали народног градоначелника Александра Фоменка.

На митингу је било неколико стотина присталица ДНР. Током акције демонстранти су сакупљали потписе за оставку градоначелника.

07:30  
НАТО разматра могућност ширења алијансе у Пољској – Земље чланице НАТО савеза разматрају могућност повећаног присуства снага алијансе у Пољској у контексту кризе у Украјини, известила је радио компанија Deutsche Welle. Ова тема биће размотрена током предстојећег састанка шефова војних ресора земаља Севрноатлантске алијане, који ће бити одржан наредне недеље.

Пољска је апеловала на НАТО да се одлучи на тај корак, позивајући се на то да осећа претњу од Русије, истиче немачки лист Шпигл. Планирано је повећање броја припадника вишенационалног командног центра Североисток, који је размештен у пољском граду Шћећину.

07:15  
Демонстранти у Доњецку изгазили бомбоне из Порошенкове фабрике – Демонстранти против војне операције на истоку Украјине разбацали су и изгазили на тргу у центру Доњецка бомбоне, произведене у фабрици Roshen, чији је власник недавно изабрани председник Украјине Петар Порошенко.

На тај начин становници Доњецка демострирали су свој однос према кијевским властима и Порошенку, који је победио на изборима.

07:00  
Ванг Гуанчонг позвао Кијев да прекине казнену операцију – Заменик начелника генералштаба Народно-ослободилачке војске Кине генерал Ван Гуанчонг у сусрету са замеником министра одбране Русије Анатолијем Антоновим скренуо је пажњу на потребу да се прекине казнена операција Кијева против цивилног становнштва на истоку Украјине.

Састанак је одржан у оквиру 13. годишње конференције о безбедности у Азији. „Приликом разматрања актуелних проблема међународне безбедности посебна пажња је била посвећена Украјини“, нагласио је Гуангонг.

Восток.рс – СРБски ФБРепортер