НАТО охрабрује Кијев да користи силу

aleksandar-grusko

Москва — Изасланик Русије у НАТО Александар Грушко оптужио је тај војни савез да охрабрује украјинску владу да користи силу у источној Украјини.

Грушко је додао и да НАТО ремети настојања да се пронађе мирно решење кризе.

Грушко, који је разговарао са амбасадорима чланица НАТО у Бриселу, рекао је да активност НАТО без преседана у близини граница Русије појачава тензије и могла би угрозити постојеће споразуме из области безбедности, наводи Ројтерс.

Амбасадори 28 земаља НАТО-а састали су се данас у Бриселу с руским колегом први пут од припајања Крима Русији, што је довело до заоштравања односа Москве и тог војног савеза, рекла је портпаролка НАТО-а Оана Лунгеску.

„Размена мишљења је била веома отворена“, казала је она и додала да су обе стране изнеле своје ставове.

„Треба да нам свима буде циљ налажење решења које ће поштовати међународно право, укључујући територијални интегритет Украјине, и допринети евро-атлантском миру и безбедности“, рекао је генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен после сусрета.

Како је, међутим, саопштено, на том „формалном“ састанку нису донете никакве „одлуке“.

Овај састанак први је такав сусрет од 1. априла, од како је НАТО, после припајања Крима, одлучио да обустави практичну сарадњу с Русијом, али не и политицки дијалог.

(Бета-Танјуг)