Ђурић: Срби да слушају градоначелнике и посланике са КиМ

djuric zutokljunac

ГРАЧАНИЦА – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас у Грачаници да Срби треба пажљиво да слушају препоруке председника општина и посланика у Скупштини Србије са Косова, у вези са наступом на предстојећим изборима на Косову.

Ђурић је рекао да је молба свим Србима са Косова и Метохије и свим онима који желе да учествују и подрже српске националне и државне интересе, да пажљиво слушају поруке председника својих општина, народних посланика у Скупштини Србије са Косова и Метохије и да у складу са тим усмере своје деловање по питању избора.

Ђурић је након посете манастиру Грачаница, где се састао са узурпатором трона епископа рашко-призренских Теодосијем, изјавио новинарима да је ово време када се морамо разумети и у врло директној комуникацији договарати шта ћемо радити.
„Чули сте резерве које имамо за одређено понашање привремених институција из Приштине и ЦИК, али нећемо дозволити да њихово понашање буде на уштрб дугорочних српских државних и националних интереса на Косову“, казао је Ђурић.

У том смислу, према његовим речима, једина права порука свим нашим људима на Косову и Метохији је да слушају непосредно препоруке и поруке председника општина и народних посланика у Скупштини Србије.

Он је оценио да није могуће остварити било који државни, национални циљ на Косово и Метохија без активног учешћа СПЦ која је, како је казао, била и јесте један од стубова нашег постојања на КиМ.

Ђурић је додао да се неће либити и стидети да се за савет обрати патријаху српском Иринеју и узурпатору Теодосију са којим се срео данас у Грачаници.
„Водићу се у свом раду државним интересима, сарађиваћу са свима без обзира на њихову страначку припадност, са свима онима који желе да стање на КиМ и положај наших грађана у покрајини побоиљшамо“, рекао је он.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је додао да рачуна на пуно разумевање косовскометохијских Срба и да све што буде рађено биће у правцу њиховог бољитка.
„Данашњи положај нашег народа на КиМ неодржив је и није достојан века у којем живимо. Учинићемо све сарађујући са ЕУ и другим међународним партнерима да омогућимо одржив повратак расељених, а да онима који су данас у покрајини пружимо максимум социјалних, економских и политичких права које имају грађани било ког дела планете“, – рекао је он.

Ђурић је казао да смо преговарајући са представницима привремених институција самоуправе у Приштини покушали и донекле успели да поставимо добре основе за побољшање положаја косовских Срба.
„Успостављање Заједнице српских општина и њено функционисање биће један од наших приоритета у предстојећем периоду. Српско име враћено је бриселским споразумом у политичку терминологију покрајине и признају га данас и свет и Европа и привремене власти у Приштини и зато је важно то име сачувати“, нагласио је он.

Ђурић је истакао да Србија није заборавила свој народ у покрајини и да док има Срба на Косову и Метохији тамо ће бити и Србије, те да су зато сви напори државног руководства и државних органа окренути ка њима.
„Отварамо наша врата свим житељима КиМ не само Србима, Горанцима, Ромима, Бошњацима, Турцима, Египћанима, већ и припадницима већинског становништва у покрајини, косметским Албанцима“, поручио је Ђурић.

Он је додао да је време да се спор који имамо оконча, да се нађе решење које ће задовољити колико је год могуће потребе свих укључујући и Албанце.
„Косово и Метохија данас јесте лоше место за живот за Србе, али свакако није добро место за живот ни за Албанце. Иста зла судбина данас чека и албанску и српску децу ако се не стане на пут клановским поделама, мафијашском организовању, трговини дрогом, оружјем и људима“, навео је Ђурић.

Према његовим речима, Србија није крива за лошу економску ситуацију у покрајини и Београд не говори језиком силе, не прети, не уцењује и нема основа да од стране властодржаца у покрајини у недоглед Беград буде коришћен као изговор за наставак политике чији је резултат данашње безбедносно, политичко, економско и социјално стање на КиМ.

Србија жели да буде део решења и актер напретка, казао је Ђурић и позвао и Албанце грађане Републике Србије са КиМ и из других делова земље да се придруже да разговарају, да пронађу начина да живимо у миру и осигурају да године које долазе не донесу ново безнађе, већ да се реши наслеђен проблем и исправимо грешке из прошлости.
„Срби и Албанци су потребни једни другима, а мирна будућност српске и албанске деце мора бити приоритет свим учесницима у процесу. Спреман да о тој будућности увек разговарам“, закључио је Ђурић.

Сусрет са Теодосијем био је први званични сусрет Ђурића од ступања на дужност директора Канцеларије за Косово и Метохију, а уједно и прва његова посета Косову.

Ђурић је разговарао и са представницима локалне самоуправе и становницима Грачанице.

Предвиђено је да Ђурић обиђе и Северну Митровицу и присуствује манифестацији „Дани спорта“ у Зубином Потоку.

Танјуг – Срби на окуп