Авиони украјинске ратне авијације бомбардовали зграду Скупштине града Луганска, неколико десетина мртвих и рањених

lugansk-dim-foto-printscreen-poc-24-1401706990-508259

17:33 – Украјинска авијација извела други ваздушни напад на Луганск

Други ваздушни напад нанело је украјинско ваздухопловство на барикаде Луганске Народне Републике, преносе РИА Новости. Има информација о новим жртвама, али се тачан њихов број тренутно не зна.

Прилком претходног ваздушног напада на зграду Луганске регионалне администрације погинуло је, најмање, петоро грађана.

Извор агенције, у војним структурама Украјине, је саопштио да Кијев шаље додатне јединице и војну технику у Доњецку и Луганску област за борбу са присталицама отцепљених република.

17:25 – Русија позвала на прекид војне операције на истоку Украјине

Русија је позвала НАТО да затражи од кијевских власти да одмах прекину операцију на југоистоку Украјине. Овакву изјаву се дао стални изасланик Русије у НАТО-у, Александар Грушко.

Према његовим речима, Москва такође очекује да ће “Алијанса коначно осудити кривичне радње радикалних националиста почињене у разним градовима Укарјине“.

Стални представник је такође скренуо пажњу на то да НАТО подстиче Кијев на војну операцију указујући му техничку подршку. Према Грушковим тврдњама, због тога је НАТО делимично и одговоран за неуспех политичког процеса.

„НАТО храбри Кијев да користи силу“

Москва — Изасланик Русије у НАТО Александар Грушко оптужио је тај војни савез да охрабрује украјинску владу да користи силу у источној Украјини.

Грушко је додао и да НАТО ремети настојања да се пронађе мирно решење кризе.

Грушко, који је разговарао са амбасадорима чланица НАТО у Бриселу, рекао је да активност НАТО без преседана у близини граница Русије појачава тензије и могла би угрозити постојеће споразуме из области безбедности, наводи Ројтерс.

17:22 – Москва огорчена због догађаја у Луганску

Специјална операција, која се наставља на југоистоку Украјине, је грубо рушење међународног хуманитарног права од стране Кијева. Ово је изјавио министар иностраних послова Русије за људска права, демократију и владавину права, Константин Долгов.

Тако је он прокоментарисао ситуацију у Луганску где је у понедељак, у ваздушном нападу украјинског ваздухопловства на зграду регионалне администрације, погинуло неколико особа.

Долгов је позвао да се спроведе међународна истрага свих злочина у сфери хуманитарног права у Украјини.

17:10 – Дмитриј Песков: Владимир Путин не планира састанак са Порошенком на обележавању „Дана Д“

МОСКВА– Руски председник Владимир Путин не планира да се састане са новоизабраним председником Украјине Петром Порошенком када у петак у Француској буде присуствовао обележавању годишњице искрцавања у Нормандији, изјавио је Путинов портпарол Дмитриј Песков.

„То питање се не разматра”, рекао је Песков данас одговарајући на питање да ли ће се два лидера састати у Француској, пренео је АФП.

16:35 – САД: Русија у Украјину шаље борце

Вашингтон — САД су саопштиле данас да имају доказе да Русија и даље на исток Украјине шаље борце и преко своје границе омогућава слободан проток оружја.

„Има доказа да Русија преко своје границе са Украјином наставља да омогућава кретање бораца и слободан проток оружја“, рекао је амерички министар финансија Џејкоб Лу на конференцији за новинаре у Вашингтону.

16:30 – Луганск: Примирје трајало 30 минута

Луганск — Преговори између локалних паравојних снага у региону Луганска и команде украјинског граничног прелаза завршени су без успеха. Примирје је трајало 30 минута.

Према информацијама украјинске граничне службе на територији новоформиране „Луганске Народне Републике“, 100 наоружаних особа опколико је и напало рано јутрос контролни пункт на граници, а број нападача је порастао на 500 до средине дана. Сукоб је прекинут на 30 минута, после чега су настављена борбена дејства.

„Ми смо рекли граничарима који живе на територији Луганске Народне Републике да мирно напусте своје јединице и оду кући. Хтели смо да решимо проблем мирним путем. Медјутим, команда је одбила наше услове. Ми сматрамо да је овај приступ нехуман“, рекао је портпарол „Луганске Народне Реублике“ за Итар-Тасс.

Сви рањени су евакуисани из пограничне територије током примирја од 30 минута, казао је портпарол, додајући да за сада нема извештаја о жртвама на њиховој страни.

16.10 – САД имају доказе да Русија и даље на исток Украјине шаље борце и преко своје границе омогућава слободан проток оружја, изјавио је амерички министар финансија Џејкоб Лу на конференцији за новинаре у Вашингтону.

16.08 – Преговори између локалних паравојних снага у региону Луганска и команде украјинског граничног прелаза на територији новоформиране „Луганске Народне Републике“ завршени су без успеха после примирја које је трајало 30 минута.

15.55 – Русија је позвала НАТО да затражи од Кијева да сместа обустави казнену офанзиву на југоистоку Украјине и да почне да спроди споразуме из Женеве и мапу пута, изјавио је стални представник Русије у НАТО Александар Грушко.“То ће омогућити отварање правог националног дијалога и спровођење обострано прихватљивих уставних реформи“, рекао је он после састанка Савета Русија-НАТО у Бриселу, преноси РИА Новости.

15.45 – Москва огорчена због догађаја у Луганску

Специјална операција, која се наставља на југоистоку Украјине, је грубо рушење међународног хуманитарног права од стране Кијева. Ово је изјавио министар иностраних послова Русије за људска права, демократију и владавину права, Константин Долгов.

Тако је он прокоментарисао ситуацију у Луганску где је у понедељак, у ваздушном нападу украјинског ваздухопловства на зграду регионалне администрације, погинуло неколико особа.

Долгов је позвао да се спроведе међународна истрага свих злочина у сфери хуманитарног права у Украјини.

15.42 – Председник Русије Владимир Путин не планира да се састане са новоизабраним председником Украјине Петром Порошенком када у петак у Француској буде присуствовао обележавању годишњице искрцавања у Нормандији, изјавио је Путинов портпарол Дмитриј Песков.

„То питање се не разматра“, рекао је Песков данас одговарајући на питање да ли ће се два лидера састати у Француској, пренео је АФП. Предвиђено је да комеморацији у Нормандији присуствује и Порошенко, прозападни милијардер познат као „краљ чоколаде“ који је прошлог месеца победио на председничким изборима у Украјини.

14.30 – Бомбардована зграда Скупштине града Луганска, неколико десетина мртвих и рањених

Зграда Скупштине града Луганска управо је бомбардована и у њој је неколико десетина мртвих и рањених, јавља РИА Новости.

Мртве тек треба избројати и нико не сме ни да спекулише тим црним билансом јер је здање било пуно људи. Сама зграда је озбиљно оштећена.

Авиони украјинске ратне авијације целог дана су надлетали Луганск, а Скупштину града су бомбардовали око 16 часова по локалном времену.

Најмање пет особа је погинуло приликом ваздушног напада украјинског ваздухопловства на зграду администрације Луганске народне републике. Ово објављују РИА Новости.

Према информацијама агенције, тренутно повређене изводе из зграде. Један од припадника народне милиције тврди да унутра има “много мртвих и рањених“. Након ваздушног напада у згради је дошло до великог пожара.

У понедељак се изнад Луганска појавило неколико борбених авиона након чега је отворена ватра из митраљеза.

Нешто раније, по Луганску је смрт сејао снајпериста, који је на паркингу кварта по којем је убијао наслагао неколико лешева.

Жестоке борбе од зоре тресу град, а 10 украјинских граничара предало се снагама самоодбране, јавља Раша тудеј. Сукоби су и почели кад су снаге самоодбране покушали да преузму касарну уграјинске граничне службе.

13.54 – Кијев у Луганск упутио јединицу специјалаца, јавља агенција Униан.

13.40 – Алексеј Милер: Гаспром ће размотрити опције снижења цена гаса за Украјину

“Гаспром“ ће, у случају да Украјина угаси дуг за гас, размотрити могућност давања попуста на и корпоративној основи а не само кроз смањење извозне царине, саопштио је за новинаре председник руског гасног холдинга, Алексеј Милер.

Милер је такође додао да ће Гаспром ове недеље поднети тужбу против “Нафтогаса“ арбитажном суду у Стокхолму.

13.30 – Још 30 малишана из Доњецке области избегло је у Русију, изјавио је руски дечји омбудсман Павел Астахов. Прати их 26 одраслих. Сви су упућени у одмаралишта на Криму.

12.20 – Жестоки сукоби на истоку Украјине, за сада петоро мртвих и 17 рањених у Луганску

И даље жестоки сукоби на истоку Украјине. Јутрос про-руска милиција напала граничну испоставу аутоматским оружјем и минобацачима. За сад 5 мртвих, 17 рањених.

Проруске снаге окупирале су горње спратове у стамбеном блоку у Луганску, близу пункта, и пуцају на граничну испоставу на јужном градском ободу, пренела је агенција АП.

„Пуцњава се наставља. Нема попуштања ни после седам сати пуцњаве. Имамо 8-9 рањених. Нападачи имају пет мртвих и осам рањених“, рекао је Олег Слободин испред запослених на нападнутој граници.

Још једна особа из украјинског граничне службе рекла је да „сепаратисти из снајпера пуцају из приватних станова и да су зауставили људи у напуштању блока зграда који су окупирали, што отежава граничарима да узрате ватру“.

12.10 – Деца избеглице из Славјанска стигли су на Крим иако су украјинске власти урадиле све да им то отежају, јавља Раша тудеј.

Пошто им украјински граничари нису дали да у аутобусима пређу границу, 38 избеглица, међу којима 20 деце, морали су да покупе све ствари, изађу из аутобуса и пешке пређу украјинску границу и ничију земљу све до руске границе, рекао је дечји омбудсман Руске Федерације Павел Астахов.

11.50 – Украјинска војска ствара два нова батаљона у Дњепропетровској области, јавља Интерфакс. Батаљони „Луганск“ и „Артјомовск“ имаће по 200 људи, а основни задатак им је да обезбеђују ред и мир на контролним пунктовима.

11.30 – Самопроглашене власти Славјанска договориле су са укајинском страном да отворе хуманитарне коридоре за превоз рањеника, јавља Итар-Тас.

То је саопштила чланица Савезног одбора комитета „Грађанске платформе“ Јелизавета Глинка, позната као докторка Лиза, која се вратила с преговора у Доњецку.

„Почео је превоз рањеника у Свјатигорск и Николајевку, а тамо ће им бити указана помоћ коју не могу да добију у Славјанску. То је коридор за болесне и рањене у правом смислу речи. То је прилика да их склонимо“, рекла је она.

О отварању коридора за увоз лекова још нема речи, закључује Итар-Тас.

11.29 – Резултат артиљеријског напада украјинске армије на Славјанск су оштећена школа и обданиште, објавила је самопроглашена Доњецка Народна Република на Твитеру.

11.12 – Русија ће данас поднети нацрт резолуције Савету безбедности Уједињених нација у којој ће позвати на хитно окончање насиља у Украјини и формирање хуманитарних кордира на истоку те земље, изјавио је руски министар иностраних послова Сергеј Лавров.

„Русија ће данас поднети нацрт резолуције Савету безбедности Уједињних нација … У реузолуцији ће бити затражено хитно стварање хуманитарног коридора којим би мирни грађани могли да напусте регионе где се одвијају војне активности уколико то желе“, рекао је шеф руске дипломатије, пренеле су агенције.

На конференцији за новинаре Лавров је рекао да су запдне нације уверавале Русију да ће се ситуација у Украјини побољшати након предеседничких избора одржаних 25. маја, али се „све одиграва на потпуно супротан начин“.

09.39 – Борбе око касарне Граничне службе Украјине у Луганску, које су започеле рано јутрос, прошириле су се на град и жртава има како на странама украјинске војске и луганске самоодбране, тако и међу цивилним становништвом.

Кијев тврди да је око 100 побуњеника у зору напало касарну граничара, који су одговорили ватром, а током пушкарања број нападача је неколико сати касније порастао на 400. Борба и даље траје, саопштила је Гранична служба.

Становници предграђа Луганска покушавају да се евакуишу, а над градом лети украјински борбени авион, јавља Раша тудеј.http://www.kurir-info.rs/static/images/admin/blank.png

Сукоб украјинских владиних снага и присталица федерализације у источној Украјини приметно је ескалирао током последњих седам дана, када су проруски активисти у том крају покушали да заузму велики аеродром и успели да оборе један украјински војни хеликоптер.

09.10 – Током ноћи украјинске снаге осуле су артиљеријску паљбу по Дому владе самопроглашене Доњецке Народне Републике. Осим тога, у Доњецку су неидентификовани нападачи пуцали из аутомобила у покрету. Нема повређених, објавила је на Твитеру прес служба ДНР.

08.53 – Гаспром је добио од Украјине прву траншу дуга за гас, па је тој земљи рок за плаћање померен на 9. јун, изјавио је председник руског државног нафтног гиганта Алексеј Милер.

„Гаспром је добио 786 милиона долара. Ми поздрављамо то што је Украјина почела да отплаћује дуг. Увођење авансног плаћања зависиће од отплате пуног дуга за гас испоручен пре 1. априла, укупно 2.237 милијарди“, рекао је Милер за РИА Новости.

08.40 -Украјински војници ранили су синоћ пет цивила током војне операције у Славјанску, саопштила је градска народна милиција руској новинској агенцији Интерфакс. “Пет цивила је рањено у синоћној ватри из хеликоптера на град. Пуцњава се завршила око 21 час по московском времену”, навео је штаб народне милиције у Славјанску. У извештају се додаје и да су војници пуцали на неколико градских насеља и да су се становници Славјанска припремали да проведу прошлу ноћ у склоништима, пренео је Глас Русије.

(Курир-Глас Русије)