Саша Јанковић: Није на Вучићу да процењује има ли цензуре

sasa jankovic

БЕОГРАД – Заштитник грађана Саша Јанковић оценио је данас да је у Србији „ванредна ситуација над слободом изражавања“ због низа догађаја који заједно говоре да је уложен напор да се сузбије критика.

„Мислим да је ванредна ситуација над слободом изражавања. Десио се низ догађаја који појединачно не морају да буду посебно опасни, али заједно говоре о томе да ово ипак није нечије лоше схватање ситуације, него колико толико организован напор да се сузбије критика“, казао је Јанковић за телевизију Б92.

Он је рекао да председник Владе Србије Александар Вучић није задужен да процењује да ли има цензуре, већ је за то надлежан Заштитник грађана.

„Није председник Владе задужен да цени да ли има цензуре, већ Заштитник грађана. Ја могу да саслушам и уважим његово мишљење, али ја по Уставу оцењујем да ли има цензуре. Свако има своју одговорност, и свако сноси последице за њу“, рекао је Јанковић.

По његовим речима, током ванредне ситуације „створен је инфо вакуум“ у који су се грађани добронамерно укључивали.

„Уместо да држава попуни тај вакуум, у тај празан простор су се укључили многи, пре свега добронамерно, не верујем да је било ко био злонамеран. Када је то све завршено без панике и када смо већ имали одређене пропусте, дужност државе је да каже шта она треба да уради убудуће, а онда тек да се обрати грађанима“, додао је Заштитник.

Упитан о томе што Административни одбор Скупштине Србије није дао сагласност за рад 19 истражитеља Заштитника, Јанковић је одговорио да се то не дешава први пут, и указао да је то велики ударац за његову службу.

„У овом моменту Административни одбор није још дао сагласност, и дошао сам у ситуацију да међународна заједница помаже да капацитет не буде још додатно смањен. Знам само да је Народна скупштина одобрила буџет за Заштитника грађана почетком године, а ситуација са Административним одбором дошла је у моменту када сам био дужан да упозорим да слобода изражавања и медија у Србији јесу угрожене“, навео је он.

Јанковић је казао да је његова плата иста као и плата председника Уставног суда, што је стандард у свим земљама света.

(РТВ)