Гугл даје „право на заборав“ педофилима, криминалцима и осталима у Европској унији

9fre_g

Нови сервис претраживача Гугл омогућава грађанима ЕУ да упуте захтев за повлачење из резултата претраге података који се односе на одређену особу, ако они руше њену репутацију. Борци за људска права страхују да би због тог „права на заборав“ на добитку могли да буду пре свега педофили и корумпиране особе.

Поменути сервис био је активиран после одговарајуће одлуке Европског суда, а од тог тренутка захтеве за „заборав“ предало је већ 12000 људи. Ако Гугл испуни њихове захтеве, нико неће моћи да нађе информацију, коју они сматрају штетном по себе. То би могло да значи крај интернета, који сада познајемо, интернета као простора за слободну размену информација, пише Daily Mail.

Лист преноси да је Гугл признао да добија 20 захтева током једног минута. 12% њих односи се на педофиле, 30% на мито и 20% на хапшења и судске пресуде за друге прекршаје. Међу првим особа јавио се глумац, који је желео да сакрије аферу са малолетницом, затим син познате особе, који је хтео да заташка кривични поступак и мушкарац који је покушао да убије своју породицу.

Специјална комисија за рад са овим молбама одлучиваће, који захтеви потпадају под одлуке Европског суда. Компанија обећава да ће бити размотрен сваки захтев. На негативан одговор се може уложити жалба врховном суду или канцеларији британског комесара за информисање.

Гугл је проширио „право на заборава“ на четири земље, које не улазе у ЕУ, Швајцарску, Исланд, Норвешку и Лихтенштајн. На тај начин интернет гигант покушава да балансира на танкој граници између права на приватни живот и права на слободни приступ информацијама.

Глас Русије