Иринеј: Поплаве ујединиле Србе, Црногорце, Хрвате, Босанце и Словенце

patrijarh-irinej-bar(1)

Патријарх српски Иринеј поручио је у Бару да су катастрофалне поплаве, које су недавно задесиле Србију, ујединиле Србе, Црногорце, Хрвате, Босанце и Словенце који су прискочили у помоћ да ублаже „српски бол“.

„Ова катастрофа је ујединила народе, прискочили су и Црногорци и Хрвати и Босанци и Словенци, да ублаже бол и страдање српског народа. Наш народ каже да свако зло има и своје добро, у овој катастрофи су се људи зближили и помогли браћи својој, без обзира на име и језик, ми смо сви рабови божји“, рекао је Иринеј синоћ у Бару, где је боравио на пропутовању за Тирану.

Делегација СПЦ у Тирани данас борави на освећењу храма Васкрсења Христовог.

Посебно захваливши Црној Гори на послатој помоћи, патријарх је рекао да је „добра страна овог зла то што су исто учинили и други наши суседи: и Хрвати, и Босанци, и Словенци, и многи други народи“.

Патријарх и митрополит црногорско-приморски Амфилохије обишли су јуче у Бару храм Светог Јована Владимира чија је градња у току.

Он је рекао да очекује да храм буде завршен до 2016. године.

Иначе, патријарха је у Бару дочекало неколико хиљада грађана, што је, како је рекао, за њега било велико изненађење јер показује јединство, што је уосталом и смисао градње цркава и храмова.

Он је поручио да ће дан освећења барске богомоље бити велики дан „за нашу цркву светосавску и за читаво православље“.

Иринеј је рекао да би храм у Бару, чије се изградња очекује до 2016. године, задивио и цара Јустинијана који је подигао Аја Софију.

„Задивио би он и краља Милутина, нашег српског краља који је за време своје владавине од 40 година подигао 40 храмова, да се не зна који је од којег лепши“, рекао је српски патријарх.

Албанија: Протест због СПЦ

Тирана — Припадници националистичке Црвено-црне алијансе Албаније протестују данас у Тирани због присуства делегације СПЦ на освећењу храма Васкрсење Христово.

Како је објавио албански портал Балканвеб, позивајући се на изјаве активиста Алијансе, полиција је привела више демонстраната, а шесторицу задржала.

СПЦ негира историју Албаније, Косово сматра Србијом и да је „Србији боље да остане ван Европске уније него без Косова“, рекли су активисти Црвено црног савеза.

Они посебно замерају албанском премијеру Едију Рами због тога што је уопште позвао представнике СПЦ на освећење храма у Тирани и сматрају то “случајем без преседана”.

Активисти Црвено црне алијансе су на ограду цркве окачили пароле против српског патријарха на којима пише: “Српски патријарх је против Албаније”.

Националистичка Црвено-црна алијанса се залаже за униформну албанску националну државу у којој су сви једнако Албанци по народности, без икаквих подела на мањину и већину, као и одговорну националну политику према Албанцима, у првом реду у Македонији за коју би, како сматрају, најбоље решење била подела.

Алијанса је блиско повезана са косовским покретом Самоопредељење Албина Куртија, наводе албански медији.

Освештан храм Васкрсење Христово

Поглавари православних цркава широм света, међу којима је и делегација Српске православне цркве коју предводи паријарх Иринеј, у присуству хиљада верника, освештали су данас храм Васкрсења Христовог у Тирани.

Службу освештања нове катедралне цркве, како преноси албански Балканвеб, догађај је од великог значаја за цео православни свет, предводио је екуменски патријарх Вартоломеј.

Саслуживали су патријарси Јерусалима, Србије, Румуније и архиепископи Кипра, Атине, Варшаве и Тиране, као и представници патријараха Москве, Бугарске, Грузије и Антиохије.

Према саопштењу Албанске православне цркве, освећење православне цркве представља посебан благослов не само за албанске православце већ и за читаву земљу и значајна је потврда православља у читавом свету.

Комплекс новог катедралног храма Васкрсења Христовог и у центру Тиране заједно са капелом Рођење Христово звоником и Саборним центром представља симбол обнављања из темеља по свим основама Православне Аутокефалне албанске цркве, од 1991. године до данас.

Вечерас ће, како је најављено, у простору испод Храма бити одржан омладински фестивалски концерт, коме ће присуствовати председник Албаније Бујар Нишани, председник Скупштине Илир Мета, премијер Еди Рама и председник опозиције, уједно и председник општине Тирана Љуљзим Баша.

Предвиђено је да Баша ујутру, 2. јуна прими православне прваке.

(Танјуг)