Саша Јанковић: Формира се власт у којој одлуке доноси један човек, а остали записују

sasa jankovic

Београд — Заштитник грађана Саша Јанковић одбацио је наводе да је штедња разлог за смањење капацитета његове службе, оценивши да су те тврдње бацање прашине у очи.

„Капацитет службе којом располажем, што је много мање уочљиво, на озбиљном је удару. Тврди се да је разлог штедња, али то је бацање прашине у очи јер управо рад контролних органа прави највеће уштеде“, рекао је Јанковић за Блиц.

Он је такође критиковао начин на који су се током ванредне ситуације доносиле одлуке и рекао да ће проверити да ли се одлучивало и радило на прописани начин.

„Сви смо видели да су одлуке доношене на седницама Републичког штаба без било каквог већања и гласања“, навео је Јанковић.

Како је упозорио, иако Устав одређује поделу власти на законодавну, извршну и судску, које међусобно контролишу једна другу, „у стварности се учвршћује једна једина власт са центром у влади“.

„Кроз директне преносе грађанима се ставља до знања да чак и не одлучује Влада као колективни орган, већ да одлуке доноси један човек, а остали записују“, рекао је Јанковић и додао да то „инситуционално није добро“.

Коментаришући привођења неколицине због ширења панике, он је рекао да „панике није било“ и изразио задовољство због одлуке суда да укине притвор.

Јанковић је, на подсећање да је недавно упозорио на цензуру, указао да држава „преко омиљених медија све чешће селективно пласира непотпуне информације сумњиве тачности, још сумњивијег тајминга“ и додао да „кад грађани осете мањак информација којима верују, ствара се информатички вакуум, простор у који свако може да уђе“.

На констатацију да премијер каже да је лаж тврдња да има цензуре и да су такве тврдње покварењаштво, узвратио је да се „не осећа поквареним човеком“ и да сматра да му је дужност да укаже на претње основним људским правима и демократским вредностима као што су слобода мишљења и изражавања и слобода медија.

Родољуб Шабић: Власт је домишљато почела да штеди на онима који је контролишу, први на удару Заштитник грађана и Повереник за информације од јавног значаја

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић такође је упозорио да је „власт домишљато почела да штеди на онима који треба да је контролишу“, додавши да су се на удару први нашли Заштитник грађана и Повереник за информације од јавног значаја.

„Ако рационализација наше администрације треба да почне кресањем и иначе скромних ресурса институције за заштиту људских права, онда је то веома депресивно“, рекао је он за Блиц.

Додао је да је већи проблем што нема довољно људи на местима где нам требају, „а тамо где нам не требају, имамо огромну концентрацију страначког кадра“.

Коментаришући привођења због ширења панике, Шабић је рекао да „није препознао панику коју је видело тужилаштво“, истичући да је позитивно што су државни органи позитивно реаговали и што је суд укинуо притвор.

(Блиц-Танјуг)