Исповест приведеног због поста на Фејсбуку: Ставили ме у ћелију с дилером и убицом

zatvor

Против П. П, К. М. и И. М. поднета је кривична пријава због постова на друштвеним мрежама. Осумњичени су за ширење панике и нереда. Терете се на основу члана 343 КЗ, иако нема видљивих последица њихових дела.

Ћелију је делио са дилером и осумњиченим за убиство. П. П. никада није кажњаван. Ухапшен је у кући. Привела су га двојица полицајаца у цивилу. Нису му рекли разлог.

– Тек касније, када сам доведен у станицу полиције „29. новембар“ и када је требало да дам изјаву, чуо сам разлог хапшења. Потом сам пребачен у Палату правде. Прво ми је речено да ћу бити задржан само 48 сати, а потом је донета одлука о притвору до 30 дана. Ипак, изашао сам после девет дана – прича овај осамнаестогодишњак. Даље додаје: „Полицајци, судија и тужилац били су коректни према мени.”

 

Кривична пријава

 

Против П. П, К. М. и И. М. поднета је кривична пријава због постова на друштвеним мрежама. Осумњичени су за ширење панике и нереда. Терете се на основу члана 343 КЗ, иако нема видљивих последица њихових дела.

П. П. каже да испрва није могао да поверује да му се догодило да буде ухапшен.

– Себе никада нисам могао да замислим у таквој нити у сличној ситуацији. Нисам могао ни да замислим да ћу допасти затвора. А онда шок. Приводе ме. Онда нови шок, остајем у затвору. Ја сам само написао да је “првог дана поплава било 300 мртвих, нажалост”. Написао сам оно што су тог дана док смо волонтирали у Дубоком код Барича остали причали. И ја остајем у затвору – прича.

У ћелији – један за дрогу, други за убиство – и П. П. за пост на Фејсбуку.

Њих двојица питала су ме зашто сам ухапшен. Рекао сам због Фејсбука. Они су се смејали… а ја сам, потресен као никада у животу, само размишљао када ћу изаћи – каже „Блицов“ саговорник.

И онда су почели затворски дани. Без краја и у страху колико ће трајати. П. П. каже да је једино мислио о томе “да ови дани прођу”. Није више био сигуран ни у шта. Ипак, у затвору су други били, како сам каже, “океј”.

– Али знаш да ниси крив. Олакшање ми је био мој адвокат. Родитељи су ми били у паници, пријатељи забринути. На Фејсбук, чини ми се, нећу никада више – каже младић.

П. П. је пуштен пре два дана. Већ ради. Тренер је фитнеса и инструктор. И каже: “Само се надам да ћу изаћи из ове страшне ситуације и да нећу имати проблеме”.

БЛИЦ