Немачка шпијунска агенција ће „пратити Фејсбук и Твитер у реалном времену“

germany-spy-monitor-facebook.si

Немачка шпијунска агенција ради на пројекту од 300 милиона евра којим ће проширити свој програм дигиталне шпијунаже и омогућити праћење Фејсбука, Твитера и других друштвених мрежа у реалном времену – према документима добијеним од локалних медија.

„Ове године, БНД (Немачка обавештајна служба за иностранство) намерава да побољша своје технолошке методе како би била у могућности да систематски анализира блогове, форуме и портале на мрежи, као што су Фликр, Фејсбук и Твитер … [ где ] се поруке, слике и други подаци размењују међу члановима“,  известио је немачки дневни лист „Зидојче цајтунг“. Емитери НДР ( NDR) и ​​ВДР (WDR) имали су сличне извештаје, наводећи поверљиве досијее.

Према немачким медијским изворима, БНД тражи да се формира „тачнија слику стања у иностранству“ и “ боље разумеју политички и друштвени догађаји у иностранству прикупљањем онлајн комуникације [ из тих области ] „.

Назван „Анализа стримованих података у реалном времену“, пројекат ће бити део Стратешке технолошке иницијативе (СИТ) и наводно ће трајати најмање до 2020 године.

Поред повећаног надзора интернета, БНД такође планира да унапреди технологију за аутоматско препознавање слике лица и биометријских података.

Речено је да ће се поступци које БНД планира да користи делимично заснивати на онима које су спровеле америчка Агенције за националну безбедност (НСА ) и Штаб владе за комуникације Велике Британије (GCHQ)

Пројекат БНД -а ће наводно такође укључивати анализу метаподатака – праксу НСА која је дошла у центар пажње после открића Едварда Сноудена.

Према извештајима, за програм ће се одобрити 300 милиона евра (409 милиона америчких долара), буџет који је немачки парламент, Бундестаг, спреман да одобри у наредним недељама.

Да би осигурала да ће Бундестаг подржати пројекат, шпијунска  агенција је наводно упозорила законодавце да ће неуспех да се модернизује програм надзора имати за последицу да ће немачка служба заостати за другима, укључујући службе из Италије и Шпаније.

БНД је одбио да коментарише извештаје.

„Ми не коментаришемо питања у вези наших операција, осим у Савезној влади и надлежним тајним скупштинским одборима“, рекао је новинској агенцији ДПА портпарол БНД- а.

Планове БНД- а опозиција је осудила, захтевајући да се надоградња надзора заустави.

„Лева ће учинити све да спречи ово лудило“, рекао је Јан Корте, члан немачке Леве странке. Он је истакао да је сада скоро годину дана од када је обелодањено да НСА шпијунира Немца – а сада Немачка покушава да ради исто.

Немачка Странка зелених се придружила Левој странци у протесту против планова БНД-а.

„Пре но што се створе нове техничке могућности, рад БНД-а у иностранству мора да буде принципијелно размотрен“, рекао је политичар Ханс-Кристијан Штробле из Странке зелених, члан одбора за надзор обавештајних служби немачког парламента који се састао са Сноуденом у Русији.

Извор: http://rt.com/news/162812-germany-spy-monitor-facebook/
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп

Да ли је ваш производ чист или је генетски модификован ? Покажите купцу ознаком
Миров лого  ekopokret-bez-gmo-smallПредставник акције “Без ГМО” Еколошког покрета Новог Сада за Западну Србију, Мирослав Драмићанин
Е-пошта: miroslav.miro.dramicanin@gmail.com
Телефон: 062 854 13 28