Чак Хејгел: Русија агресивно поступа у Украјини, Кина врши дестабилизујуће поступке на Пацифику

chuck_hagel

Вашингтон — Чак Хејгел оптужио Кину за „дестабилизујуће поступке“ у Јужном кинеском мору и упозорио да Вашингтон неће „окретати главу“ ако је угрожен међународни поредак.

Истичући обавезе САД према савезницима у Азији, амерички секретар за одбрану Чак Хејгел је позвао на решавање међународних спорова мирним путем. Он овог викенда учествује на безбедносном форуму у Сингапуру, где Кину представља војна делегација на високом нивоу.

„Кина је протеклих месеци предузела дестабилизујуће, једностране акције у Јужном кинеском мору“, рекао је Хејгел министрима одбране, војним званичницима, дипломатама и стручњацима за безбедност на безбедносној конференцији Шангри-Ла дијалог, која се одржава сваке године, наводи АФП.

Он је оптужио Кину да ограничава приступ Филипина гребену Скарборо, да покушава да присвоји територије на различитим локацијама и да је поставила нафтну платформу у воде око којих се спори са Вијетнамом.

Хејгел је казао да САД нису ни на чијој страни, већ су против употребе застрашивања, присиле или претње силом да би се остварило право на територије које су предмет спорова.

„САД неће окретати главу када су угрожени основни принципи међународног поретка“, додао је амерички секретар.

Јапанска обалска стража је, у међувремену, саопштила да су два брода кинеске обалске страже данас упловила у спорне воде код архипелага у Источном кинеском мору којим управља Јапан, али Кина такође сматра да полаже право на ту територију.

Тај архипелаг Јапанци зову Сенкаку острва, а Кина Диаоју.

„Русија агресивно поступа у Украјини“

СИНГАПУР – Амерички секретар за одбрану Чак Хејгел критиковао је данас у Сингапуру, на међународној безбедносној конференцији Шангри-ла дијалог, Русију због, како је рекао, агресивног понашања у Украјини.

Он је учесницима форума у Сингапуру рекао да ће провокативни поступци Русије, међу којима је и анексија украјинског црноморског полуострва Крима и довођење више хиљада војника дуж границе са Украјином, приморати чланице НАТО да преиспитају буџете за одбрану.

САД траже од савезника у НАТО да повећају буџет за одбрану и појачају сарадњу и координацију у области безбедности.

Хејгел је казао да су неки партнери из НАТО, као што је Пољска, ојачали одбрамбене капацитете.

Амерички секретар ће следеће недеље присуствовати састанку са министрима одбране НАТО, наводи АП.

Чланице НАТО су забринуте због поступака Русије и појачали су војне обуке и патроле бомбардера у региону.

(Танјуг)