Ево зашто хамбургери из Мекдоналдса могу да трају и 14 година (ВИДЕО)

mek-donalds

Већ неколико пута интернет су преплавиле фотографије и приче о Мекдоналдс хамбургерима који пркосе свакој логици захваљујући невероватно дугом року трајања.

Ови хамбургери могу да трају годинама а да се не покваре. Познат је и случај једног хамбургера који је потрајао чак пуних 14 година. У чему је тајна, питају се многи, а научници сада напокон имају и одговор на то питање.
У покушају да одврати људе од конзумација брзе хране, киропрактичар из Небраске недавно је показао Мекдоналдс Хепи оброк који је у ординацији чувао пуне две године. Након двогодишњег стајања оброк је изгледао готово нетакнуто и непромењено, заједно са хамбургером и прженим кромпирићима.

Након тога појавио се још невероватнији случај. Прошле године Давид Випл је у џепу свог капута открио Мекдоналдс хамбургер који је купио 1999. Након чак 14 година хамбургер је изгледао нетакнуто. Давид је тада рекао како је одлучио да сачува хамбургер како би га показао својим унуцима као пример за то колико је брза храна препуна конзерванса, хемикалија и вештачких додатака.

Гледајући на све те случајеве некварења хамбургера чак и након низа година, многи се питају у чему је тајна. Како би разјаснио целу ту фаму , коначно се огласио Мекдоналдс из Канаде и понудио сасвим другачије објашњење на тајанствено питање зашто се њихови хамбургери не кваре.

Ангажовали су једног од канадских водећих прехрамбених научника доктора Кејта Варинеа а ево како је он објаснио ту мистерију.

– На интернету се појавио велики број видеа и фотографија који приказују како храна из Мекдоналдса не труне током дугог периода захваљујући великом броју хемикалија. Али, чињеница је да хамбургери, пржени кромпирићи и пилетина неће иструнути као ни остале намирнице ако се чувају под одређеним условима.
У суштини, микроби који узрокују труљење врло су слични нама, потребна им је вода, храњиве ствари, топлина и време за раст. Ако се изузме неки од тих елемената, микроби не могу да расту и покваре храну. У примеру из Мекдоналдс хамбургера месо губи воду у облику паре током процеса кувања. Пециво је, наравно, направљено од хлеба, а током тостирања губи влагу. То значи да ће након припреме бити прилично суво. Када га оставите неко време, хамбургер ће да настави да губи воду што ће резултирати додатним губитком влажности. На крају, у недостатку влажности хамбургер ће се исушити, а неће се покварити и иструлити.

Уз губитак влаге, из хамбургера се одузимају и елементи који су микробима потребни за раст и узроковање кварења хране. Дакле, ако желите да се поквари хамбургер из Мекдоналдс, једноставно треба да спречите губитак влаге. То можете да учините тако што ћете хамбургер да умотате у фолију или да га оставите у влажном окружењу, као што је купатило. Ако хамбургер направљен код куће дехидрирате на исти овај начин и под истим условима вероватно ћете добити исте резултате – наводи доктор Кејет Варин побијајући тако тврдње да је храна из Мекдоналдс третирана разним хемикалијама.

Новимагазин.рс