СВМ: Већа аутономија Војводине у новом уставу или уставном закону, по угледу на Баскију, Каталонију или Тирол

svm-logo(1)

Београд — СВМ ће тражити да се аутономија Војводине утврди уставним законом, као што је то случај у Каталонији или Баскији, пишу Новости.

Савез војвођанских Мађара (СВМ) доживљава статут Војводине само као привремено решење, до доношења новог устава Србије, и тражиће да се аутономија покрајине утврди уставним законом, као што је то случај у Каталонији или Баскији, пишу данас „Вечерње новости“.

„Најутицајнија мађарска странка у Војводини подржала је недавно покрајински статут, али га, ипак, доживљава само као привремено решење које ће трајати до доношења новог устава Србије“, пише лист наводећи речи високог функционера СВМ Балинта Пастора.

Пастор је рекао да СВМ верује да ће већа аутономија Војводине бити уграђена у нови устав, а тај акт усаглашен са европским прописима.

„Актуелна власт би требало да га донесе у овом мадату“, рекао је Пастор.

Шеф посланичке групе СВМ у покрајинском парламенту Шандор Егереши сматра да би нови устав требало трајно да реши статус Војводине.

„Аутономију покрајине требало би да дефинишемо уставним законом који је виши акт од статута, али још увек нижи од устава“, рекао је Егереши за „Новости“.

Он је навео, како се наводи, „позитивне примере Јужног Тирола у Италији и шпанских покрајина Баскије и Каталоније, чији ниво аутономије дефинише уставни закон“.

Егереши је рекао да су интереси СВМ првенствено економског карактера, али осим њих у будући устав би требало уградити специфичности Војводине, као што су мултиетничност и мултиконфесионалност.

Егереши нагашава да је Мађарима у Војводини јасно да положај и ниво аутономије Војводине зависи највише од већинског српског народа, који чини 70 одсто становништва покрајине, али каже да је важно изградити позитивну климу и расправу о будућем статусу водити без вишка емоција.

„У Уставу би требало да се нагласи како у Војводини живе равноправни грађани и равноправне националне заједнице, а не мањине – заједнице како предвиђа актуелни статут“, закључио је Егереши.

Он је, такође, рекао да СВМ својим програмом тежи ка етничко-територијалној аутономији за осам општина на северу Бачке у којима су Мађари у већини.

(Танјуг-Вечерње новости)