Србија треба да буде спремна и за јаке земљотресе

zemljotres

У Србији су јачи земљотреси ретки, али треба бити спреман и за такву ситуацију, рекла је директорка Републичког сеизмолошког завода Славица Радовановић.

Радовановић је за ТВ Пинк рекла да, за разлику од поплава, земљотреси не могу да се предвиде, али да ће земљотреса сигурно бити.

Прошле године на простору Србије је регистровано више од 2.000 земљотреса, али се јачи земљотреси ређе дешавају и потребно је бити спреман за те јаке земљотресе, указала је Радовановић.

Јаки земљотреси могу као последицу да изазову и клизишта, односно да помогну у њиховом активирању, упозорила је директор РСЗ.

– Када је поплава у питању, ако падне јака киша и догоди се јак земљотрес, постоји сценарио који покреће читав низ процедура која су дефинисана на основу онога што смо ми прорачунали да би могло да се догоди. То се односи на клизишта – указала је Радовановић.

Радовановић је рекла да су приликом земљотреса који се пре неколико година догодио у Краљеву штете биле несразмерне јачини земљотреса, због недовољне примене и контроле прописа.

Говорећи о активирању вулкана код Охрида, Радовановић је рекла да на простору Балкана нема активних вулкана, него да је реч о последици геолошког процеса који се понавља у Македонији и вероватно је повезан или са великим падавинама.

Међутим, према њеним речима, та појава може бити и последица великих притисака тренутно у земљиној кори у овом делу Европе о чему сведоче и јаки земљотреси у Грчкој.

Танјуг