Саша Јанковић: Таблоидизација медија прерасла у таблоидизацију државе

sasa jankovic

БЕОГРАД – Поштовање људских и мањинских права у Србији током 2013. године није било задовољавајуће, а најугроженије групе становништва су биле сиромашни, деца, особе са инвалидитетом и припадници националних мањина, пре свега Роми, оценио је данас заштитник грађана Саша Јанковић.

Јанковић је, подносећи извештај о раду скупштинском Одбору за људска и мањинска права у Скупштини Србије, рекао да су у погледу остваривања својих права угрожени и они који су ухапшени, оболели од тешких болести, жене, избегли, расељени, азиланти и припадници ЛГБТ популације, као и поједини заговорници људских права и критичари власти, међу којима има и новинара.

Као највеће препреке за остваривање права грађана Јанковић је поменуо неефикасно правосуђе, слабе институције и лошу администрацију, тешку економску ситуацију, премоћ политичке воље над владавином права и таблоидизацију медија у Србији.

„Ове године је таблоидизација медија прерасла у таблоидизацију државе, јер циљеве и задатке државни органи не остварују својим радом већ пласирањем информација и дезинформација у медијима, па тако грађани морају да траже истину на насловним странама“, оценио је Јанковић.

У извештају заштитника грађана Србије за 2013. годину, објављеном на сајту те институције, наведено је и да су институције у Србији остале изложене ударима страначких политика, а јавни функционери на различитим нивоима користили су их за страначку и личну промоцију.

Неспорни спољнополитички успеси нису у потребној мери праћени унапређивањем владавине права, поштовањем људских и мањинских права и остваривањем права грађана у најширем смислу, указано је у редовном извештају омбудсмана за 2013.

У извештају се наводи и да су „премоћ политичке воље и популизма над владавином права, слабе институције наспрам снажних политичких центара моћи и личности функционера, слабост и неефикасност правосуђа, манипулације медијима, атрофирана економија и нереформисана администрација највеће препреке и изазови на путу потпунијег остваривања права грађана.

(РТВ)