Апсурдна мапа света: Србија „ратна зона“, БиХ „подручје алаха“…

мапа света

Уметник Мартин Варгиц створио је мапу света која приказује преко 1.800 предрасуда о земљама, регионима, морима и океанима и апсурд тога како човечанство без превеликих проблема може да отпише одређене делове наше планете, пише Independent .

Стварање стандардне политичке мапе трајало је три месеца, уз коришћење јавно доступних географских података, док је на саме предрасуде потрошено још месец и по.

Мапа је изузетно детаљна и изузетно опширна, али је свакако вреди погледати.

Она приказује Србију као „ратну зону“, Црну Гору као „ништа“, БиХ као подручје Алаха, а Хрватску као „редовног негативца“, Норвешку као синоним за њену метал-сцену, Русија је повезана са дрогом крокодил, док је Канада за многе, барем судећи по предрасудама, земља хокеја и ирваса.

Међутим, Варгиц је нагласио да није сагласан са овим стереотипима, од којих су многи базирани на поједностављивању и додао да су многи од њих углавном карактеристични за Западњаке.

По њему, и сама мапа је стереотип стереотипа, с обзиром на то да је заснована на убеђењима одређених особа и начину на који они посматрају свет.

Варгиц планира да унапреди мапу у наредном периоду, убацујући знатно више културолошких и географских разлика, као и одређене референце из поп културе.

Мапу можете погледати овде

Новости онлајн