„Бојкот Српске листе одраз неозбиљне политике“

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Одустајање Српске листе од изборне кампање за предстојеће косовске парламентарне изборе 8. јуна је одраз неозбиљне политике коју власт у Београду води по питању Косова од 2012. године, рекао је у четвртак функционер Демократске странке Србије из Косовске Митровице Марко Јакшић.

Јакшић је за агенцију Бета казао да Српска листа најављеним бојкотом изборне кампање покушава да стекне „ситне“ политичке поене међу Србима.

„Током локалних избора на Космету, који су одржани у новембру прошле године, јасно се видело са колико страсти је држава Србија приморала косметске Србе да изађу на те изборе. Сада тим бојкотом покушавају да добију неке привилегије, а пристаће на све што буду тражили Брисел и Приштина“, рекао је Јакшић.

Он је истакао да не верује да ће косметски Срби организовано бојкотовати изборе који су заказани за 8. јун.

„Власти у Београду, Приштини и Бриселу су се договориле да кажу како је, независно од стварних резулатата, на те изборе изашло бар 25 одсто косметских Срба. Њима није важно колико ће Срба стварно гласати 8. јуна већ да се у гласачке кутије убаци много листића које ће сами пребројавати“, казао је Јакшић.

Он је поновио да је покрајински одбор ДС С-а позвао Србе да не гласају на изборима „такозване државе Косово“, израживши и очекивање да ће сличан став заузети и друге „патриотске“ странке.

„Ако су Албанци 12 година бојкотовали све изборе које је држава Србија спроводила у јужној покрајини, можемо и ми да бојкотујемо изборе такозване државе Косово“, рекао је Јакшић.

Српска листа у среду је саопштила да замрзава изборну кампању јер власти у Приштини, преко Централне изборне комисије, покушавају да измене саставе бирачких одбора, подигну цензус за мањинске листе и наметну симболе државности Косова на гласачким листићима.

ВЕСТИ