Лукашенко уводи кметство?

lukasenko aleksandar

Белоруски председник Александар Лукашенко одлучио је стане на пут миграцији становништва из села у градове и забрани сељацима да напуштају своја имања и долазе у урбане средине, преноси „Фајненшел тајмс“.

Лукашенко је најавио да ће донети закон којим ће сељацима и радницима на селу бити забрањено да престану да обављају своје послове на селима и да неће смети да се селе у градове, пише РТС.

„Јуче је на мој сто стигао декрет који се тиче, једноставно говорећи, кметством. Тај декрет би повећао моћ регионалних гувернера и научио сељаке да буду много ефикаснији“, рекао је Лукашенко, преноси портал Газета.ру.

Према његовим речима, гувернери који не би успели да осигурају правовремену сетву или жетву били би отпуштени.

Белоруски председник је пре него што је почео да се бави политиком био заменик председавајућег за колективну пољопривреду у СССР-у. Белорусија иначе производи огромне количине кромпира, житарица и стоке, али методи узгајања се нису променили још од совјетских времена.

Ниске зараде у слаба перспектива напретка у пољопривреди натерала је многе сељаке да потраже бољу будућност у градовима или у суседној Русији.

Кметство је у царској Русији укинуо још цар Александар Други 1861. године, али је за време совјета поново, само под другим именом и системом, враћено. Радници су у СССР-у били везани за одређену земљу и биле су им наметнуте рестрикције на путовања.

Уколико Лукашенко потпише нови декрет, Белорусија ће прекршити међународну конвенцију о укидању принудног рада из 1957. године чија је потписница. То га међутим није спречило да потпише сличан декрет који се односио на запослене у дрвној индустрији 2012. године.

Ипак, Русија би можда могла да уложи протест, пошто ће у ускоро бити потписивање договора којим ће економске везе између Русије, Белорусије и Казахстана бити ојачане. Према том договору, потписнице морају да гарантују, између осталог, слободно кретање радне снаге прего граница све три земље.

Новости онлајн