Ранко Кривокапић: НАТО је донео мир зараћеним странама на Балкану

CG-krivokapic

Будва — Црна Гора је „последња пузла“ која недостаје на мапи НАТО и спремна је за приступање Алијанси, поручио је председник црногорског парламента Ранко Кривокапић.

На јубиларном, 60. Самиту шефова Атлантских савеза у Будви, који се први пут од постојања Светске организације атлантске повеље (АТА) одржава ван седишта у Бриселу, Кривокапић је поручио да је Црна Гора спремна за НАТО, а да септембарски Самит у Велсу представља њену велику историјску прилику.

Осврнувши се на тешку и ратну историју Балкана, он је навео да је управо НАТО „донео мир зараћеним странама“ и додао да Алијанса представља „незаобилазан фактор у одговору на бројне изазове које носи данашња епоха“, преноси портал црногорског Јавног сервиса.

Председник Светске организације атлантске повеље Карл Ламерс је захвалио црногорском Атлантском савезу на „напорном и неуморном раду“ на подизању свести о НАТО интеграцијама у Црној Гори и похвалио напредак остварен на путу ка Алијанси, уверен да ће држава добити позив за чланство.

Самит у Будви окупио је око стотину представника из 36 чланица Светске организације Атлантске повеље, која предстаља „млађег брата“ НАТО савеза и тежи да кроз дискусије и разне политчке канале подржи утврђене вредности попут слободе, мира, безбедности и владавине права.

(Танјуг)