Међународно судско веће Основног суда у Косовској Митровици ослободило оптужби четворицу терориста из ОВК

sulejman-selimi-1

Косовска Митровица — Међународно судско веће Основног суда у Митровици ослободило оптужби бившег врховног команданта ОВК Сулејмана Селимија и још тројицу сабораца за ратне злочине.

Селими, иначе актуелни ткзв. амбасадор Косова у Албанији био је оптужен, заједно са Исметом Хаџом, Неџатом Ћубрељијем и Шефкијом Хисенијем, да су малтретирали и силовали две девојке из околине Митровице.

Међународни тужилац Дијна Вилсон изјавила је након изрицања пресуде да је то био изузетно тежак и осетљив случај а да ће тужилаштво пажљиво размотрити одлуку суда и одлучити о евентуалној жалби на пресуду.

Препознајемо значај овог случаја за народ Косова и саме жртве. Мора бити јасно да ово није било суђење ОВК него оптуженима. Мора бити свима јасно да се не ради о колективној већ индивидуалној одговорности,” рекла је Вилсон.

Она је казала да одлука судија у вези са овим случајем ни на који начин неће утицати на посвећеност Канцеларије ткзв. специјлног тужилаштва Косова да се бави случајевима ратних злочина посебно оних које укључују сексуално насиље.

Селими је суочен са још једном оптужницом због чланства у “Дреничкој групи” ОВК чији се припадници терете за ратне злочине почињење над цивилним становништвом и суђење за овај случај је у току.

Оптужени у овом случају су такодје и председник општине Србица и бивши командант дреничке оперативне зоне Сами Љуштаку.

Према овој оптужници, Селими је окривљен у вези са седам кривичних дела а Љуштаку, Сахит Јашари и Сабит Геци оптужени су за убиство тадашњег команданта полиције у Глоговцу Ивана Булатовића.

(Танјуг)