Владимир Путин: Оснивање Евроазијске економске уније има историјски значај

EAU 1

Астана – Председници Русије, Казахстана и Белорусије потписали споразум о оснивању Евроазијске економске уније, која ће парирати економској моћи САД, ЕУ и Кине.

Потписани споразум ће ступити на снагу 1. јуна, након што буде одобрен у парламентима три бивше совјетске републике, пренела је агенција Ројтерс.

„Наш данашњи састанак има посебан, без претеривања, историјски значај“, изјавио је руски председник Владимир Путин у казахстанској престоници Астани, и истовремено негирао да новоформирана унија има за циљ поновно стварање Совјетског Савеза који се распао 1991. године.

Председник Казахстана, Нурсултан Назарбајев, изјавио је да нову унију доживљава као „мост између Истока и Запада“.

Нова унија имаће укупну популацију од преко 170 милиона људи, и бруто домаћи производ (БДП) од око 2,7 билиона долара. И Казахстан и Русија су произвођачи нафте, а овај споразум ће само додатно продубити раније успостављене везе тих земаља.

Потписани споразум гарантује слободан транзит робе, услуга, капитала и радне снаге, као и координисане мере у великим економским секторима.

Украјина је одлучила да се не прикључи тој унији након свргавања њеног проруски оријентисаног председника у фебруару, и због погоршања односа са Москвом услед припајања украјинског полуострва Крим Руској Федерацији.

Русија, Белорусија и Казахстан оснивају Евроазијски економски савез

Председници Русије, Белорусије и Казахстана потписаће данас у Астани договор о оснивању Евроазијског економског савеза, који ће објединити Царинску унију и Јединствену економску зону као интеграционе системе.

То ће бити заједничко тржиште којим ће се слободно кретати роба, капитал и радна снага. Тако ће се појавити највећа у свету после ЕУ економска унија са око 170 милиона становника. Државе ће водити усаглашену енергетску, индустријску, пољопривредну, транспортну политику што ће довести до пораста буџета земаља од најмање 15 одсто. Договор ступа на снагу 1. јануара 2015. За прикључење Евроазијском економском савезу припремају се и Јерменија, Таџикистан и Киргистан.

(Танјуг-Глас Русије)